Změny ve vedení Birminghamských symfoniků

Post šéfdirigentky opustí po skončení sezóny 2021/22 Mirga Gražinytė-Tyla, stane se hlavní hostující dirigentkou. Funkce si tak de facto vymění s dosavadním hlavním hostujícím dirigentem, Kazukim Yamadou.

Litevská dirigentka Mirga Gražinytė-Tyla se stala šéfdirigentkou Birminghamského městského symfonického orchestru (CBSO) roku 2016, ve svých devětadvaceti letech. V této funkci byla nástupkyní dirigentů světových jmen, například Adriana Boulta, Simona Rattla či Andrise Nelsonse. Za sebou má rovněž působení u Losangeleské filharmonie a jako vůbec první žena-dirigentka v historii podepsala roku 2019 exkluzivní smlouvu se společností Deutsche Grammophon.

Ze své šéfdirigentské pozice u CBSO se však rozhodla po konci aktuální sezóny odstoupit a spolupracovat s tělesem nadále pouze jako hlavní hostující dirigentka. V rozhovoru zveřejněném na serveru inews.co.uk popsala své rozhodnutí jako "osobní a v tomto životním období správné." Uvedla také, že šéfdirigentská úloha je "velkým darem, ale i velkou zodpovědností." V témže rozhovoru si postěžovala i na náročné období během pandemie koronaviru a na ztížené podmínky, které britským hudebníkům koncertujícím v zahraničí přinesl brexit.

S Birminghamskými symfoniky se však dirigentka, žijící s rodinou v rakouském Salzburku, nechce nadobro rozloučit. Zatímco svou pozici přenechá Japonci Kazukimu Yamadovi, hlavnímu hostujícímu dirigentovi orchestru od roku 2018, sama zaujme jeho místo. Bude tak s CBSO i v budoucnu pravidelně vystupovat v Británii i v zahraničí, ale přitom se více soustředit na hudbu samotnou, namísto organizačních a administrativních povinností.

"Máme radost, že můžeme pokračovat ve spolupráci s Mirgou. Jsme jí vděční za nekonečnou energii, vášeň a kreativitu, kterou své práci s naším orchestrem věnuje," prohlásil výkonný ředitel CBSO Stephen Maddock. Dodal, že orchestr umělkyni rád podpoří v nelehkém vyvažování pracovních aktivit.

Jak poznamenává hudební publicistka Jessica Duchen, v letošním roce 2021 přitom své šéfdirigenty "ztratily" již dva významné britské orchestry: Vladimir Jurowski skončil v čele Londýnské filharmonie, zatímco těleso Philharmonia Orchestra - také londýnské - opustil Esa-Pekka Salonen. Rovněž Simon Rattle, jenž se před časem z Británie odstěhoval do Německa, už oznámil odchod od Londýnského symfonického orchestru v roce 2023. Orchestrální hudba ve Velké Británii tedy každopádně zažívá výrazné, nejen personální změny, jejichž pozitivní nebo negativní dopad ukáže čas.

Foto: Profimedia

Podcast