24.4.1811 začal první školní rok Pražské konzervatoře

U jejího zrodu stála česká hrabata.

Další Hudba podle kalendáře osvětlí začátky jedné z hlavních pražských institucí pro výuku hudby, zpěvu a herectví, tedy Pražské konzervatoře. Ta byla založena roku 1808 a byla první konzervatoří ve střední Evropě a po pařížské konzervatoři vůbec druhou evropskou institucí podobného druhu. V současnosti škola sídlí ve třech různých budovách, při čemž hlavní budova je v ulici Na rejdišti 77/1, na Starém Městě. První školní rok byl zahájen 24. dubna 1811, tedy před rovnými 210ti lety.

Přímým impulsem k založení školy, která by se věnovala výchově orchestrálních hudebníků, bylo provolání pražské hudbymilovné šlechty z 25.dubna 1808, považované dnes za zakládací listinu Pražské konzervatoře. Záhy po jeho zveřejnění se začaly scházet první finanční příspěvky, ovšem slibně se rozvíjející sbírku přerušily napoleonské války. V březnu 1810 založil pak už zmiňovaný šlechtický spolek organizaci pojmenovanou „Společnost pro zvelebení hudby v Čechách“, která po následujících více než 100 let konzervatoř financovala a řídila. K jejím zakládajícím členům patřili František Josef hrabě z Vrtby, František hrabě ze Šternberka, Jan hrabě z Nostitzů, Kristian hrabě Clam-Gallas, Bedřich hrabě z Nostitzů, Karel hrabě a pán na Firmianě, Jan hrabě z Pachty a František hrabě z Klebelsberka.

Více prozradí Martina Klausová v pořadu, který bude mít premiéru v pátek 23. dubna v 19 hodin. Reprízy si můžete poslechnout v neděli 25.4. v 9:00 a středu 28.4. ve 22:00.

Foto: Wikipedie

Podcast