Best of Classic Praha 10.8.2015

Wolfgang Amadeus Mozart a jeho Don Giovanni

V pondělí 10. srpna ve 20:00 v pravidelném Koncertu bez smokingu Best of Classic Praha budou znít árie ze slavných i méně známých oper Wolganga Amadea Mozarta. Vítězným titulem hlasování v žebříčku v minulém týdnu, v němž jsme nabídli populární árie basového oboru, se totiž stala árie z Mozartovy opery Don Giovanni. Zpívat bude charismatický italský basbarytonista Ildebrando d’Arcangelo.

Ildebrando d’Arcangelo je považován za jednu z nevýraznějších pěveckých osobností své generace. Pěvcova muzikalita i psychologické prokreslení každé ze ztvárňovaných postav rychle oslovily proslulé dirigenty, jako jsou Riccardo Muti, Claudio Abbado, sir John Eliot Gardiner, Valerij Gergijev a řada dalších.
Ildebrando d’Arcangelo zvítězil v letech 1989 a 1991 v Mezinárodní soutěži „Toti dal Monte“ v italském Trevisu. Dnes je pravidelným hostem v milánské La Scale, Teatro dell’Opera v Římě, Vídeňské státní opeře, newyorské Metropolitní opeře, barcelonském Gran Teatre del Liceu, londýnské Královské opeře Covent Garden, pařížské Opéra Bastille, Lyrické opeře v Chicagu, Deutsche Oper v Berlíně, mnichovské Bavorské státní opeře a na festivalech v Salcburku, Baden-Badenu a Florencii. Jeho rozsáhlý repertoár zahrnuje opery od Belliniho, Berlioze, Boita, Donizettiho, Händela, Stravinského, Verdiho, Mozarta a Rossiniho; některé z nich byly vydány na DVD u firem Deutsche Grammophon, Decca a Virgin.
V pondělí 10.8. jeho podání zazní nejen vítězná árie z Mozartovy opery Don Giovanni, ale i scény z dalších Mozartových oper - Figarova svatba, Cosi fan tutte,  Olympiade, La Disfatta di Dario a Temistoklés.
Doprovází Orchestra del Teatro Regio di Torino, řídí Gianandrea Noseda.

Podcast