Best of Classic Praha 13.7.2015

Verdiho operní sbory v Koncertu bez smokingu Best of Classic Praha

V pondělí 13. července ve 20:00 na Classic Praha zazní operní sbory italského skladatele Giusppe Verdiho. 
Večer zahájí Sbor Židů z opery Nabucco. OperuVerdi napsal  v roce 1842. Autorem libreta je Temistocle Solera a název opery vznikl zkrácením jména biblické postavy - krále Nebukadnesara II. Po neúspěchu své druhé opery jeden den králem byl Verdi připraven ukončit svou skladatelskou kariéru. Libreto Nabucca mu bylo v podstatě vnuceno a proti jeho vůli jej zaujalo natolik, že se rozhodl k jeho realizaci. Obrovský úspěch této Verdiho v pořadí třetí opery znamenal návrat na dráhu skladatele.
Ačkoliv je Nabucco teprve třetí Verdiho operou, podařilo se mu na biblický námět vytvořit velmi sugestivní dílo. V libretu ho nejprve zaujal začátek žalmu 136 „Va, pensiero, sull’ali dorate“ (Leť, myšlenko, na zlatých křídlech…) a inspiroval ho ke spontánní kompozici sboru, jehož plamenná melodie a rytmus z něj učinily osvobozeneckou píseň zpívanou po celé Itálii. Celou operu pak dokončil během několika týdnů. Vášnivá hudba díla, pojednávající o osvobození Židů z babylonského zajetí, plně korespondovala s náladou obyvatelstva, zaujatého touhou po osvobození z rakousko-habsburské moci a sjednocení Itálie.
Poté zazní sborová scéna z Verdiho opery La Traviata.
La traviata (česky Zbloudilá, na českých jevištích uváděna též jako Traviata nebo Violetta) je operou o třech dějstvích, kterou na námět románu Alexandra Dumase mladšího Dáma s kaméliemi napsal Verdi o 11 let později. Autorem libreta je Francesco Maria Piave a dodnes toto dílo patří ke stálému repertoáru mnoha operních divadel po celém světě.
Tyto dvě operní scény doplní sbory z dalších Verdiho oper – Bitva u Legnana, Ernani, Otthelo, a Trubadúr. 

Účinkovat bude Slovenský filharmonický sbor, Symfonický orchestr Slovenského rozhlasu v Bratislavě a řídí Oliver Dohnányi.

Podcast