Best of Classic Praha 14.9.2015

Luciano Pavarotti a píseň O sole mio

V pondělí 14. září bude Koncert bez smokingu Best of Clasic Praha patřit nezapomenutelnému králi vysokých C Lucianu Pavarottimu. 
Luciano Pavarotti byl beze sporu jedním z nejlepších tenorů historie. Narodil se v italské Modeně jako syn amatérského zpěváka a pekaře. Talent Luciano zdědil po otci, který si ovšem na profesionální kariéru netroufl, nicméně svého syna vedl od malička ke zpěvu a přibližně v devíti letech ho přihlásil do místního pěveckého sboru. V té době ovšem Luciana daleko více než zpěv ho zajímal sport - především fotbal. A tak Pavarotti po škole řešil dilema, zda se stát profesionálním fotbalistou nebo zpěvákem. Poté co navštívil koncert Benjamina Gigliho hudba nakonec zvítězila a Lucianno v 19 letech začal studovat zpěv u respektovaného profesora Arrigo Pola. Během studií se několikrát rozhodoval, zda ve zpěvu pokračovat a vydělával si jako učitel na základní škole nebo jako pojišťovák.
Zlom nastal až v roce 1961, kdy ztvárnil roli Rodolfa v Pucciniho  opeře La boheme. Po tomto úspěchu následovaly angažmá v Amsterodamu, Vídni, Curychu, Londýně a USA. V roce 1972 zažil fenomenální úspěch, když v metropolitní opeře v New Yorku zazpíval v představení La Fille du Regiment námahy devětkrát tříčárkované C - publikum si jej 17x vytleskalo zpět před oponu.

V pondělí 14.9. si Luciana Pavarottiho, který zemřel na rakovinu slinivky 7. září 2007, na Classic Praha připomeneme v jeho nejslavnějších áriích a písních. Zazní O sole mio Eduarda di Capui - vítězná skladba žebříčku Best of Classic Praha 37. týdne roku 2015, dále pak árie a písně Giuseppe Verdiho, Giacoma Pucciniho, Friedricha von Flotow, Ruggiera Leoncavalla, Lucia Dally, Francesca Paola Tostiho, Salvato Cardillia, Carla Migliacciho, Luigi Danzi a Ernesta di Curtise.

 

Podcast