Best of Classic Praha 1.6.2015

Karneval zvířat na Classic Praha

V pondělí 1. června ve 20:00 na Classic Praha zazní v rámci Koncertu bez smokingu Best of Classic Praha Karneval zvířat Camille-Saint-Saense.

V uplynulém týdnu jsme totiž vybírali z hudebních titulů, které jejich autoři věnovali přímo dětem. V žebříčku Best of Classic Praha pak jednoznačně zvítězila půvabná Labuť – patrně nejznámější a nejhranější část z cyklu Karneval zvířat francouzského skladatele Camille Saint Saense. 

Karneval zvířat je hudební suita o čtrnácti větách. Saint Saens ji složil v roce 1886 a dal jí podtitul Velká zoologická fantazie pro dva klavíry a komorní soubor.
Původně byla skladba instrumentována pro komorní soubor složený z flétny, klarinetu, svou klavírů, skleněné harmoniky, xylofonu, dvou houslí, violy, violoncella a kontrabasu. Nyní se ale nejčastěji hraje v obsazení orchestru se smyčci a se zvonkohrou místo nyní nezvyklé skleněné harmoniky.
Z obav, že mu populární skladba pokazí reputaci seriózního skladatele, se Saint-Saëns snažil bránit provozování skladby. Pouze u jedné části - Labutě - dovolil, aby vyšla za jeho života tiskem. Jako celek se hrála jen výjimečně v úzkém kruhu skladatelových přátel, např. před Ferenzem Lisztem.
Zároveň ale osobně svolil, aby byla skladba vydána po jeho smrti a od té doby se stala jednou z jeho nejoblíbenějších skladeb.
Její jednotlivé části jsou: úvod a Lví pochod, Kohout a slepice, Antilopy, Želvy, Slon, Klokani, Akvárium, Zvířata s dlouhýma ušima, Kukačka v hlubokém lese, Voliéra, Klavíristé, Zkameněliny, Labuť a závěrečné finále. 

Hrát bude Symfonický orchestr Slovenského rozhlasu v Bratislavě, řídí Ondrej Lenárd.

Podcast