Best of Classic Praha 18.5.2015

Aktuálním vítězem žebříčku Best of Classic Praha je Gershwinova Rapsodie v modrém

V pondělním Koncertu bez smokingu Best of Classic Praha 18. května 2015 zazní slavné dílo George Gershwina Rapsodie v modrém.

George Gershwin se narodil v chudé rodině v Brooklynu a stejně jako jeho bratra Ira od dětství projevoval hudební nadání.  Velmi toužil po úspěchu. Jeho cílem bylo prorazit v hudební branži, což se mu povedlo už v šestnácti letech díky písni Swanee. Největšího úspěchu a profesního uznání však dosáhl právě díky skladbě pro klavír a symfonický orchestr Rapsodie v modrém.

Původně se jednalo o krátkou výhradně klavírní skladbu, která byla teprve později upravena na jednovětou skladbu - nejprve pro klavír za doprovodu jazzového orchestru, později byla instrumentačně upravena na koncertantní skladbu za doprovodu orchestru symfonického.

Dílo vzniklo v roce 1924 a Gershwin je napsal na popud jednoho z prvních dirigentů malých orchestrů Paula Whitemana. Premiéra skladby se pak konala v Aeolian Hall a GG se po jejím úspěšném provedení se Gershwin rázem zařadil mezi nejznámější skladatele v celé historii Ameriky.

 Hrají Chicago Symphony Orchestra, řídí a sólový klavírní part hraje James Levine.

Podcast