Best of Classic Praha 22.6.2015

Těšte se na Letní noc v Madridu

Vítězným titulem žebříčku Best of Classic Praha ve 25. týdnu 2015 se stala skladba Michaila Ivanoviče Glinky Letní noc v Madridu.

Michail Ivanovič Glinka byl v podstatě prvním ruským skladatelem, který si získal široké uznání ve své rodné zemi, a osobností, jež je považována za otce ruské klasické hudby. Jeho reprezentativním dílem, které ho proslavilo na velkém území světa je především jeho Kamarinskaja, orchestrální dílo založeno na lidových melodiích, dále pak jeho opery Život za cara z roku 1936 a Ruslan a Ludmila z roku 1842.

Glinka se narodil ve vesnici Novospasskoje nedaleko řeky Desny ve Smolensku v Rusku. Jeho otcem byl bohatý vysloužilý armádní kapitán. Jako malé dítě trávil Glinka hodně času se svou babičkou, která ho vychovávala, ale také dosti rozmazlovala. S hudbou se blíže seznámil ve svých zhruba deseti letech, kdy se po babiččině smrti přimkl ke svému strýci. Ten měl svůj vlastní orchestr, jehož prostřednictvím se malý Michail Ivanovič začal setkávat setkával s díly mnoha hudebnéch velikánů.

Ve 13 letech byl poslán do Petrohradu, kde ve škole určené pro děti ze šlechtických rodin – kromě jiného - značně rozšířil i své hudební znalosti. Krátce studoval hru na klavír u anglického skladatele Johna Fielda, který v té době pobýval v Petrohradě a zhruba v té době vznikla i jeho první hudební díla.

V pondělním Koncertu bez smokingu Best of Classic Praha 22. června zazní Glinkovo dílo Noc v Madridu, někdy uváděné také jako Španělské předehra č. 2 "Vzpomínky na letní noci v Madridu", skladba z roku 1851, tedy z posledních let jeho života, z období, kdy po velmi vlažném přijetí své opery Ruslan a Ludmila Glinka podnikl několik cest do Paříže a Španělska.

Koncert bez smokingu pak doplní další Glinkova díla - orchestrální fantazie Kamarinskaja, předehra k opeře Ivan Susanin, brilantní capriccio Jota Arangonesa, předehra a tance z opery Ruslan a Ludmila a Valse - Fantazie h moll.

Hrát budou Symfonický orchestr Slovenského rozhlasu v Bratislavě, řízený Keithem Clarkem, Česká filharmonie s Václavem Neumannem a Ruská filharmonie se Samuelem Friedmannem.

Podcast