Best of Classic Praha 27.4.2015

Joaquín Rodrigo : Koncert z Aranjuez pro kytaru a orchestr

V dnešním Koncertu bez smokingu Best of Classic Praha zazní slavný Koncert z Aranjuez pro kytaru a orchestr španělského skladatele 20. století Joaquína Rodriga.

Pro Rodrigův hudební styl bylo rozhodující jeho setkání s Manuelem de Fallou. Jím a Paulem Dukasem ovlivněn, vytvořil Rodrigo svůj nezaměnitelný rukopis, který spojuje novoklasicismus se španělským folklórem. Částečně převzal lehce pozměněné typické figury 16. – 18. století nebo zpracoval skladby starých španělských mistrů. Zároveň se orientoval na lidovou hudbu tanečního stylu. Jeho melodika je snadno zapamatovatelná, orchestrace průzračná, takřka komorní, ale velice barevná. Rodrigova díla se pohybují v oblasti tonality, obohacuje ale svou harmonii lehkými disonancemi. Zvláště se zajímal o žánr koncertu a jeho nejznámějším dílem je právě Concierto de Aranjuez, koncert pro sólovou kytaru a orchestr, zkomponovaný na jaře roku 1939 v Paříži a poprvé provedený v listopadu roku 1940 v Barceloně.

V pondělí 27. dubna jej na Classic Praha ve 20:00 bude hrát kytarista Pepe Romero. Doprovodí jej Academy of St. Martin in the Fields, řídí Neville Marriner.

Podcast