Best of Classic Praha 6.4.2015

Antonín Dvořák: Stabat mater

Hymnus Stabat mater dolorosa, odvozený ze Simeonova proroctví, podle něhož bude rodičce Kristově probodeno srdce, pochází ze 13. století a od roku 1727 se tato báseň stala jako sekvence součástí mše k oslavě Svaté Marie sedmibolestné. Text Stabat mater inspiroval řadu hudebních skladatelů, mj. Orlanda di Lassa, Giovanniho Batistu Pergolessiho, Josepha Haydna, Gioacchina Rossiniho, Franze Schuberta i Giuseppe Verdiho. S českým textem (Stála matka litující) a později s původním latinským (Stabat mater dolorosa) zpracoval báseň i český autor známé vánoční mše Hej, mistře Jakub Jan Ryba.

Pro Antonína Dvořáka se duchovní kantáta Stabat mater stala jeho prvním rozsáhlým vokálně symfonickým, komponovaným v letech 1876-1877, tedy v době, kdy bylo skladateli pětatřicet let. Není pochyb, že dílo je odrazem skladatelových prožitků z té doby – a jistě i proto je jeho hudba tak emocionálně naléhavá. Druhá polovina sedmdesátých let byla nejtragičtějším obdobím Dvořákova života: brzy po sobě následující ztráta tří dětí bolestně poznamenala tehdejší skladatelův postoj k životu. Nelze však jednoznačně říci, že by ze Stabat mater zněly tóny výlučně tragické: spíše se tu setkáváme s účinným soucitem, s vědomím citové účasti s prožitky matky stojící pod křížem…

Dnes večer si toto hluboké a jímavé dílo Antonína Dvořáka poslechneme v provedení Pražského filharmonického sboru a České filharmonie, kterou bude řídit Wolfgang Sawallisch. Sólových partů se ujmou Gabriela Beňačková, Ortrun Wenkel, Peter Dvorský Jan-Hendrik Rootering.

Stabat mater

Podcast