Best of Classic Praha 8.6.2015

Gioacchino Rossini a jeho Lazebník sevillský

V pondělí 8. června ve 20:00 na Classic Praha v rámci Koncertu bez smokingu Best of Classic Praha zazní hudba italského skladatele Gioacchina Rossiniho. Vítězem žebříčku uplynulého týdne, v němž jsme nabízeli ukázky ze známých operních předeher, je totiž předehra k opeře Lazebník sevillský

Gioacchino Rossini prokázal svůj hudební talent již v útlém věku - v mládí se se učil hrát na cembalo a klavír, ve svých deseti letech již zpíval sólový part pro mezzosoprán v kostele a  zpíval i v divadelním představení, obsazen do role pro kastráty.
Později se učil hrát na violoncello a studoval na konzervatoři v Bologni. Jeho první opera byla uvedena v Benátkách, když mu bylo pouhých 18 let. 

Od roku 1815 vedl v Neapoli oba místní operní domy a byl povinen pro každý z nich napsat jednu operu ročně. V roce 1816 byla uvedena v Římě jeho dnes patrně nejznámější opera Lazebník sevillský na libreto Pietra Sterbiniho podle hry, kterou napsal Beaumarchais. 
Gioacchino Rossini se proslavil především jako autor oper, kterých vytvořil téměř 40, ale má na svém kontě i hudbu instrumentální či komorní. 

V Koncertu bez smokingu Best of Classic Praha zazní v pondělí 8.6. nejprve předehra k Rossiniho opeře Lazebník sevillský a po té ještě k dalším 5ti Rossiniho operám: Vilém Tell, Semiramis, Hedvábný žebřík, Italka v Alžíru a výběr uzavře rovněž populární Straka zlodějka.
Hrát bude Symfonický orchestr Českého rozhlasu, řídí Vladimír Válek.

 

 

Podcast