Dramaturg FOK Martin Rudovský prozradí, co čeká posluchače v sezóně 2022/23

Ve středu 27.4.2022 odhalili na tiskové konferenci zástupci Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK nadcházející koncertní sezónu.

V 88. sezóně nabídne FOK více než 70 orchestrálních a komorních koncertů v Obecním domě, Kostele sv. Šimona a Judy, Rudolfinu, Klášteře sv. Anežky České a Divadle Viola. Součástí sezóny budou i open air koncerty ve Valdštejnské zahradě a na náměstí Republiky.

Jak uvedl ředitel FOK Daniel Sobotka:
"Žijeme v divné době, marně se v ní snažíme spolehlivě zorientovat. Je to jako byste se ráno probudili v cizím městě. Ale přitom jste přece nikam necestovali. Výzev je prostě příliš. Tím intenzivněji se vyjevuje význam stabilních, důvěrně známých principů, na které se lze spolehnout. Proto nám klasická hudba přináší větší uklidnění než kdy dříve. Ano, ocitli jsme se v cizím městě, ale mezi anonymními tvářemi chodců na nás už kyne naše důvěrná přítelkyně. Ona je svorníkem mezi včerejškem, dneškem i zítřkem. Relaxací a uklidněním.

Kultura, hudba a umění vůbec jsou ještě v jednom unikátní – vytvářejí, hledají a představují odlišnosti, ty jsou jejich municí. Na rozdíl od světa geopolitiky, kde nesoulad vede k použití zcela jiné munice. Víte přesně, kam tím mířím. I tenhle svorník je v dnešních časech nezastupitelný – poznávání odlišností, které nevyvolává agresi. Není to jen svorník, to je princip.!"

Jednotlivé orchestrální řady bude postupně představovat na rádiu Classic Praha dramaturg FOK Martin Rudovský.

Co prozradí k nové sezóně v rozhovoru s Martinou Klausovou v neděli 1.5. v 16:30 ? Reprízu si můžete poslechnout v pondělí 2.5. v 11:30.

Foto: Archív FOK (Petra Hajská)

Podcast