Bavorská vláda se zavázala vybudovat novou koncertní síň v Mnichově. Možná však bude skromnější, než se plánovalo

Plánovaný Konzerthaus München by se měl stát novým domovem Symfonického orchestru Bavorského rozhlasu vedeného Simonem Rattlem. Objevují se však obavy, že projekt z důvodu úspor nakonec nebude tak velkolepý, jak bylo dříve avizováno.

V mnichovské čtvrti Werksviertel, která má pověst moderní, otevřené a pro umělce příznivé části bavorské metropole, by měla vyrůst nová koncertní síň: Konzerthaus München. Nová bavorská vláda, tvořená koalicí stran CSU a Svobodní voliči, se zavázala projekt realizovat. Jejich prohlášení, které obsahuje zmínku o "redimenzování" projektu vzhledem k nákladům, nicméně vyvolává u části kulturní veřejnosti skepsi, zda bude budova nakonec postavena nejen v dohledném termínu, ale především původně slibované podobě.

Koncertní síň by se měla stát novým domovem Symfonického orchestru Bavorského rozhlasu, který vede světoznámý dirigent Simon Rattle. Jiný významný mnichovský orchestr - Mnichovská filharmonie - sídlí od roku 2021 v nové budově Isarské filharmonie. Podobný moderní a velkokapacitní prostor by nyní chtěli i rozhlasoví symfonikové. Plány vypracovává architektonická firma Cukrowicz Nachbaur Architekten z rakouského Bregenzu.

Na webu projektu se mimo jiné dočteme, že stavba by měla obsahovat velký sál pro 1800 posluchačů, malý sál pro 400 lidí a multifunkční sál s kapacitou 200 osob. Dále by v budově měla být restaurace a prostor pro hudební vzdělávání, využívaný Mnichovskou hudební akademií.

Markus Thiel na webu News RND nicméně poukazuje na obavy z výrazného omezení těchto ambiciózních plánů z rozpočtových důvodů. Podle něj se náklady údajně už během let vyšplhaly až na 1,3 miliardy eur, což bude zřejmě příčinou vládou zmiňovaného "redimenzování".

Dodává ovšem, že jednu dobu vláda uvažovala i o úplném zrušení projektu, takže nový závazek je přece jen pro mnichovskou hudební scénu dobrou zprávou. To si zřejmě uvědomuje i budoucí "hlavní uživatel" koncertní síně Simon Rattle, který vyjádřil radost, že projekt opět přichází k životu. Zároveň však také upozornil, že je nezbytné, aby realizace rychle postupovala. Konkrétní termín, ve kterém by se Mnichov měl nové budovy dočkat, je zatím zcela ve hvězdách.

Simon-Rattle-neuer-Chefdirigent.jpg
  • Simon Rattle (©Astrid Ackermann)

Úvodní foto: vizualizace návrhu stavby (©Cukrowicz Nachbaur Architekten)

Podcast