Česká filharmonie vstupuje do nové 128. sezony s Dvořákem a Hadelichem

Svou 128. sezónu orchestr zahájí třemi koncerty, na nichž zazní program složený výlučně z děl Antonína Dvořáka. Taktovky se chopí šéfdirigent a umělecký ředitel Semjon Byčkov, jenž vkročí již do šesté sezony v čele České filharmonie.

Česká filharmonie ve Dvořákově síni Rudolfina příští týden od středy do pátku 27. až 29. září - vždy od 19.30 - zahájí svou 128. sezónu třemi koncerty, na nichž zaznějí skladby Antonína Dvořáka. Půjde o Symfonii č.8 G dur, předehru V přírodě a také Koncert pro housle a orchestr a moll, v němž se jako sólista představí vynikající německo-americký houslista Augustin Hadelich.

"Dvořák byl sám houslista, a tak není divu, že vnitřní hlasy v jeho partiturách jsou vždy nesmírně důležité. V mnoha částech houslového koncertu, například v krásném přechodu z první do druhé věty, se housle nevznášejí vysoko nad orchestrální texturou, ale jsou přímo uprostřed ní – jsou prostředním hlasem chorálu, obklopené zvuky lesních rohů a dechových nástrojů. To znamená, že sólista, dirigent a hráči na dechové nástroje musí dýchat a frázovat společně, neustále se poslouchat a reagovat na sebe. To je největší výzva díla a zároveň to, co ho dělá výjimečným,“ říká k Dvořákově skladbě sólista Hadelich.

Tento hráč se narodil v Toskánsku německým rodičům, kteří zde vlastnili farmu. Na housle začal hrát v pěti letech pod vedením svého otce - amatérského violoncellisty, který byl dlouhou dobu jeho jediným učitelem. Start jeho mezinárodní kariéry nastal ve 22 letech, kdy zvítězil v Mezinárodní houslové soutěži v Indianapolis. Dvořákův houslový koncert je též součástí Hadelichova CD „Bohemian Tales“. Spolu s Jakubem Hrůšou a Symfonickým orchestrem Bavorského rozhlasu za něj v roce 2021 získal cenu Opus Klassik a vysloužil si taktéž nominaci na Grammy.

Nejen na zahajovacích koncertech, ale po celou sezónu bude Česká filharmonie reflektovat Rok české hudby i projekt Smetana 200. Díla českých hudebních velikánů uvede jak šéfdirigent Semjon Byčkov, tak i oba hlavní hostující dirigenti: Jakub Hrůša a Tomáš Netopil. Vedle nich se k prvnímu českému orchestru vrátí dirigenti Simon Rattle, Giovanni Antonini a Franz Welser-Möst. Debutově se představí Antonio Pappano, Tugan Sochijev a Nicholas Kraemer. Rezidenčním umělcem bude klavírista András Schiff, ze zahraniční sólistů dále vystoupí houslistka Janine Jansen, violoncellista Pablo Ferrández, klavíristé Yuja Wang, Pierre-Laurent Aimard či Emanuel Ax, z českých umělců houslisté Josef Špaček a Jiří Vodička a klavírista Lukáš Vondráček.

Do 129. sezony Českého spolku pro komorní hudbu, který je o rok starší než Česká filharmonie, se výrazně propíše houslistka Julia Fischer, s recitály přijedou i klavíristé Mitsuko Uchida a Víkingur Ólafsson. Častým uměleckým partnerem České filharmonie bude Pražský filharmonický sbor pod vedením Lukáše Vasilka. Prostor na večerních koncertech opět dostane také Česká studentská filharmonie.

Zdroj: TZ

Foto: Augustin Hadelich (©Suxiao Yang)

Podcast