Česká filharmonie vyráží do Bukurešti, začátkem září vydá dalšího Mahlera

První český orchestr otevírá 128. koncertní sezónu. Ještě tento týden vystoupí na Festivalu George Enesca v Bukurešti, 8. září pak vyjde nahrávka další Mahlerovy symfonie.

30. a 31. srpna zahraje Česká filharmonie pod taktovkou rakouského dirigenta a stálého hosta orchestru Manfreda Honecka na Festivalu George Enesca v bukurešťském sále Athenaeu. Na programu prvního večera bude Symfonie č.5 Petra Iljiče Čajkovského a dvojkoncert současného amerického skladatele Bryce Dessnera, v němž se sólových partů ujme klavírní duo Katii a Marielle Labèque. Na druhém koncertě pak zazní Symfonie č.1 Ludwiga van Beethovena, výběr melodií z Dvořákovy opery Rusalka v aranžmá Tomáše Illeho a symfonická báseň Vox Marix George Enesca v podání rumunského tenoristy Cosmina Ifrima a pěveckého sboru nesoucího Enescovo jméno.

Zatímco zájezd do Bukurešti povede dirigent Manfred Honeck, další dvě velká turné 128. sezóny už proběhnou pod taktovkou šéfdirigenta Semjona Byčkova. V říjnu Česká filharmonie vyrazí poprvé od covidové přestávky do Jižní Korey a Japonska, na jaře pak filharmonici zavítají do Španělska, Belgie, Francie, Německa a Rakouska. Na obou turné budou Českou republiku reprezentovat skladbami Antonína Dvořáka v rámci takzvaného "roku české hudby".

Vedle Antonína Dvořáka se orchestr bude nadále věnovat i Gustavu Mahlerovi. V den Dvořákových narozenin, v pátek 8. září, vyjde u vydavatelství Pentatone Mahlerova Symfonie č. 1 D dur, která v rámci vznikajícího nahrávkového kompletu následuje po Symfoniích č. 2, 4 a 5 vydaných v loňském a letošním roce. V minulé sezoně orchestr zároveň nahrál Symfonie č.6, 7 a o rok dříve Symfonii č. 9 - k dokončení celého cyklu tedy už v letošní sezoně zbývají pouze Symfonie č.3 a 8.

Česká filharmonie také v září zahraje na festivalu Dvořákova Praha, kde je rezidenčním orchestrem. Po šesti letech se znovu setká s finským dirigentem Sakarim Oramem při příležitosti provedení Brahmsova monumentálního Německého requiem. Hlavní hostující dirigent Tomáš Netopil se na festivalu tentokrát představí v jiné poloze než na minulých ročnících, s programem z děl 20. století. Rezidenční umělec 128. sezony České filharmonie András Schiff pak bude na Dvořákově Praze tentokrát orchestr dirigovat od klavíru jako sólista v klavírních koncertech od Bacha a Mozarta a na závěr uvede slavnou Symfonii č. 3 Ludwiga van Beethovena.

Zdroj: TZ

Foto: Manfred Honeck (©Felix Broede)

Podcast