Dirigentka a zároveň bývalá tanečnice. Estonka Maria Seletskaja se stane novou hudební ředitelkou Anglického národního baletu

Funkce se ujme až od příští sezóny 2024/2025, ještě předtím však bude dirigovat Louskáčka a Labutí jezero.

English National Ballet (Anglický národní balet) sídlící v Londýně byl založen roku 1950 a řadí se k pěti předním souborům klasického baletu ve Velké Británii. Současným uměleckým šéfem je Kanaďan Aaron S. Watkin.

Vedle zaměstnávání bezmála 70 tanečníků společnost provozuje také symfonický orchestr - Filharmonii Anglického národního baletu. Ten má mít od sezóny 2024/2025 nové hudební vedení: šéfdirigentkou se tam stane Estonka Maria Seletskaja.

Tato dirigentka má k vedení orchestru baletního souboru ideální předpoklady, neboť je sama bývalou tanečnicí. V roce 2002 absolvovala Baletní školu v Tallinnu, v roce 2006 pak Akademii ruského baletu Agrippiny Vaganové v Petrohradu. Na Tallinnské universitě dále studovala choreografii, jako sólistka vystoupila v Estonském národním baletu, Berlínském státním baletu, Curyšském baletu, Vlámském královském baletu a dalších.

Vedle své taneční kariéry se však zároveň pilně věnovala i studiu hudby: učila se hrát na housle a na piano, na prestižní Berklee College of Music v Bostonu pak studovala hudební teorii, harmonii a orchestraci. Poslední roky své taneční kariéry už byla zároveň i asistentkou dirigenta. Dirigentský debut si odbyla se Stuttgartským baletem v roce 2017. Následujícího roku 2018 se už této disciplíně začala věnovat naplno. Na Estonské hudební a divadelní akademii loni dokončila magisterské studium orchestrálního dirigování u Arva Volmera.

"Nástup do funkce hudební ředitelky Anglického národního baletu pro mě znamená začátek nové a vzrušující kapitoly mého profesního života," uvedla Maria Seletskaja, která už v této sezóně bude řídit představení Louskáčka a Labutího jezera, ačkoli nového postu se ujme až od sezóny příští. "Mariin přirozený vhled do této formy umění z ní, společně s její energií a inteligencí, dělají optimální hudební ředitelku Anglického národního baletu," doplnil umělecký ředitel Aaron S. Watkin, s nímž bude Seletskaja na nových inscenacích úzce spolupracovat.

399733120_885610379595581_7940112329567785170_n.jpg
  • Maria Seletskaja (©Maria Helena Buckley)

Úvodní foto: Maria Seletskaja (©Koen De Clerck) 

Podcast