Dirigentskou soutěž Nikolaje Malka vyhrál Korejec Samuel S. Lee

Čtyřiatřicetiletý korejský dirigent vyhrál letošní ročník prestižní dirigentské soutěže, kterou pořádá Symfonický orchestr Dánského rozhlasu.

Na počest svého zakladatele, dirigenta Nikolaje Malka, pořádá Symfonický orchestr Dánského rozhlasu už od roku 1965 soutěž pro mladé dirigenty. Koná se jednou za tři roky, prvním vítězem byl Ralf Weikert a k dalším úspěšným laureátům patřili třeba také Claus Peter Flor nebo Ryan Bancroft.

Vítězem letošního ročníku se stal čtyřiatřicetiletý jihokorejský dirigent Samuel S. Lee, který získal finanční odměnu 20 000 eur a příležitost dirigovat 24 symfonických orchestrů po celém světě. Navíc stráví tři roky s Dánskými rozhlasovými symfoniky a šéfdirigent orchestru Fabio Luisi bude jeho osobním mentorem. Druhé místo a Cenu publika pak získala osmadvacetiletá kolumbijská dirigentka Ana Maria Patiño-Osorio.

Lee zvítězil ve finálovém kole soutěže s provedením Symfonie č.49 „La passione“ od Josepha Haydna, kterou uvedl s doprovodem cembala. „Byla to riskantní volba, ale jsem rád, že členové poroty i orchestru tomu nápadu porozuměli“ uvedl Lee. „Samuel frázuje hudbu fantastickým způsobem a po celou dobu soutěže jedinečně pracoval se zvukem orchestru,“ pochválil vítěze šéfdirigent a zároveň předseda poroty Fabio Luisi.

Samuel Lee už má za sebou vítězství i v dalších prestižních dirigentských soutěžích, vyučuje hru na violu na Hudební akademii v Lipsku a je hostujícím dirigentem Symfonického orchestru v Cincinnati. Mimo jiné už si zadirigoval také Londýnské symfoniky, Tokijské symfoniky, Stuttgartskou filharmonii a další prestižní orchestry.

Foto: Samuel S. Lee (©Agnete Schlichtkrull)

Podcast