Dva členové legendárního Kronos Quartetu odcházejí po více než 45 letech

Violista Hank Dutt a houslista John Sherba a byli členy světoznámého amerického smyčcového kvarteta od let 1977 a 1978. Na jejich místa nastoupí dvě zástupkyně mladší generace: Ayane Kozasa a Gabriela Díaz.

Americké smyčcové kvarteto Kronos Quartet, světoznámý soubor věnující především interpretaci současné hudby, opustili dva jeho dlouholetí členové. Informoval o tom v úterý na svýchwebových stránkách label Nonesuch Records, který vydával jejich alba.

Kvarteto, které loni oslavilo 50. výročí své existence, opouštějí violista Hank Dutt a houslista John Sherba. Nepatřili k zakládajícím členům, oba však v souboru působili více než 45 let: Dutt od roku 1977 a Sherba od roku 1978.

Kronos Quartet prodal více nahrávek než kterékoli jiné smyčcové kvarteto v historii hudby: přes 4 miliony nosičů. Z podnětu tohoto ansámblu, sídlícího v San Franciscu v Kalifornii, vzniklo údajně kolem 1000 nových skladeb. Získali mimo jiné tři Ceny Grammy a další ocenění jako Diapason d'Or či Polar Music Prize. Nahrávali také hudbu pro film, například snímky Rekviem za sen či 21 gramů.

Těžištěm jejich repertoáru jsou díla 20. a 21. století, skladby Arva Pärta, Henryka Góreckého, Steva Reicha, Bély Bartóka, Terryho Rileyho, Albana Berga, Alfreda Schnittkeho, ale třeba také jazzmanů Charlese Minguse a Theloniouse Monka nebo rockového kytaristy Jimiho Hendrixe.

Je to splněný sen, že jsem mohl být u vzniku tolika významných skladeb, zažil jsem všechny významné koncertní sály světa a tamní publikum, že jsem vystoupil s tak ohromující sestavou hostujících umělců...“ vyjmenovává houslista John Sherba. „Nemohu uvěřit, že mi táhne na 70! Po zralých úvahách jsem se rozhodl, že si udělám prostor ve svém diáři, odejdu z Kronosu a budu trávit více času s rodinou a spontánně se věnovat svým mnoha dalším zálibám.“

K podobnému rozhodnutí dospěl Hank Dutt, který cítí, že po oslavách 50. výročí souboru je vhodný čas předat své místo violistovi z mladší generace hudebníků. Oba dva hráči ještě do konce sezóny odehrají s kvartetem zhruba 20 koncertů. Jejich místa pak zaujmou dvě mladé ženy: houslistka Gabriela Díaz a violistka Ayane Kozasa. Dalším novým členem Kronos Quartetu, který se připojil v loňském roce 2023, je také violoncellista Paul Wiancko.

Foto: Kronos Quartet, zleva: Hank Dutt, John Sherba, David Harrington, Paul Wiancko (©Lenny Gonzales)

Podcast