Island chce založit novou Národní operu

Nová Národní opera by měla na Islandu začít fungovat už příští rok. Na její provoz tamní ministerstvo kultury navrhuje vyčlenit v přepočtu kolem 5,4 milionu eur ročně.

Island má v úmyslu založit novou Národní operu, která by měla už od příštího roku 2025 fungovat pod hlavičkou instituce islandského Národního divadla, islandsky nazývaného Þjóðleikhúsið. Soubor má sídlit v koncertní síni Harpa v Reykjavíku, která patří k ikonickým budovám islandského hlavního města. Informoval o tom v pondělí deník Morgunblaðið.

Pěvecký ansámbl Národní opery by mělo tvořit 12 sólistů na plný úvazek a 16 stálých členů sboru na částečný úvazek. Hlavním úkolem souboru bude každoroční uvádění děl islandských autorů, vedlejší aktivity ale budou postupně zahrnovat i vzdělávací činnost nebo rozvíjení spolupráce s hudebními institucemi mimo hlavní město.

Ministryně kultury, turismu a obchodu Lilja Alfreðsdóttir navrhuje roční rozpočet opery přibližně ve výši 800 milionů islandských korun (v přepočtu asi 5,4 milionu eur nebo 136 milionů českých korun). Se jmenováním budoucího ředitele nebo ředitelky Národní opery se počítá na funkční období 5 let. Zároveň by nový operní soubor také měli zastupovat dva noví členové v radě islandského Národního divadla, kteří již budou mít předchozí zkušenosti s operním provozem.

Stav operního umění na Islandu je neutěšený od roku 2021, kdy Klassís - islandská asociace zpěváků klasické hudby - vyjádřila nedůvěru vedení jiného operního domu: Islandské opery. Loni tak bylo této instituci oznámeno, že přijde o granty. Pěvecké odbory nicméně podpořily vznik nové Národní opery, nezávislé na Islandské opeře. Nový návrh je tak výsledkem práce dvou pracovních skupin na ministerstvu kultury, projektového manažera a jeho poradců, kteří se jeho vypracováním v uplynulých měsících zabývali.

Foto: Harpa v Reykjavíku (©Nic Lehoux)

Podcast