Končí dlouholetý sbormistr Metropolitní opery

Pětasedmdesátiletý Donald Palumbo odejde po sedmnácti letech z plného sbormistrovského úvazku v Metropolitní opeře v New Yorku s koncem této sezóny 2023/2024.

Metropolitní opera v New Yorku přijde o svého dlouholetého sbormistra. Informoval o tom včera web OperaWire. V čele jejího sboru stál sbormistr Donald Palumbo od roku 2006. Pod jeho vedením sbor nastudoval každý rok kolem 25 inscenací, přežil těžké covidové roky a v roce 2021 byl vyhlášen nejlepším operním sborem světa na International Opera Awards.

Palumbo původně získal bakalářský titul z chemie v roce 1970 na Bostonské univerzitě. Profesionální sbormistrovskou kariéru pak zahájil nejdříve roku 1981 jako asistent sbormistra v Dallaské opeře. Dále působil v Opeře v Saint Louis, Lyonské opeře a od roku 1991 byl sbormistrem Lyrické opery v Chicagu. Zde setrval patnáct let, až do svého angažmá v Metropolitní opeře v New Yorku. Vedl sbor Chorus pro Musica v Bostonu a mezi léty 1999 a 2001 byl také sbormistrem prestižního Salcburského festivalu, a to jako historicky první Američan.

V tiskovém prohlášení Palumbo poděkoval všem, se kterými v Metropolitní opeře za 17 let spolupracoval. "Sbor Metropolitní opery mi dělal obrovskou radost tím, jak neúnavně zkoušel a vystupoval tak, aby dosáhl uznání, které mu právem náleží. Těším se, že budu pokračovat v práci i s další generací zpěváků," dodal.

"Donald Palumbo je v operním a sborovém světě opravdovou legendou," uvedl hudební ředitel Metropolitní opery Yannick Nézet-Séguin. "Jelikož jsem sám začínal jako sbormistr, Donald byl pro mě vždy inspirací," řekl dirigent, podle kterého sbor nikdy nezněl lépe než právě pod Palumbovým vedením.

S Metropolitní operou bude ovšem Palumbo spolupracovat na vybraných inscenacích také po svém odchodu, v budoucích sezónách. Nadále bude rovněž působit jako pedagog prestižní Juilliard School a jako vokální kouč v Opeře v Santa Fé.

Foto: Donald Palumbo (©Todd Rosenberg)

Podcast