Metropolitní opera v New Yorku objednala novou operu o dětech unesených z Ukrajiny do Ruska

Společné dílo ukrajinského skladatele Maxima Kolomiietse a amerického libretisty George Branta by mělo mít v New Yorku premiéru v roce 2027 nebo 2028.

Metropolitní opera v New Yorku včera oznámila, že objednala nové operní dílo podle skutečných událostí. Současní autoři vytvoří operu na námět ze současnosti - události Rusko-ukrajinské války. Konkrétně bude tématem opery únos a deportace tisícovek ukrajinských dětí z Ukrajiny do Ruska a hrdinství jejich matek, které se je posléze vydaly hledat na nepřátelské území. Informoval o tom včera deník New York Times.

Ač bude opera založena na skutečných událostech, její jednotlivé postavy mají být fiktivní. Hudbu napíše dvaačtyřicetiletý ukrajinský skladatel a hobojista Maxim Kolomiiets, který žije od loňska v Německu a který už má na kontě dvě opery a řadu dalších orchestrálních i komorních skladeb.

"Naším cílem je nejen získat pozornost pro dění na Ukrajině, ale také vrhnout světlo na podobné situace po celém světě, při nichž musejí matky nesmírně trpět při snaze ochránit své děti," uvedl skladatel, kterého si Metropolitní opera vybrala mimo jiné i pro jeho znalosti ukrajinských hudebních tradic. Jeho hudební pojetí prý bude jemné, naivní, emotivní i dramatické - nakonec však bude mít opera šťastný konec.

"Podle mého názoru existují tisíce příběhů, které by se o tomto konfliktu mohly a měly vyprávět. Ale připadlo mi, že tento konkrétní příběh zachycuje jak šíři hrůzy, které musejí Ukrajinci čelit, tak i statečnost a houževnatost ukrajinského lidu," doplňuje George Brant - americký dramatik, který vytvoří libreto nové opery.

Generální manažer Metropolitní opery Peter Gelb uvedl v tiskovém prohlášení: "Jsme hrdí na to, že můžeme Ukrajinu nadále podporovat na kulturní frontě. Hrdinství těch ukrajinských matek tváří v tvář ruským zvěrstvům je příběhem, kterému by se mělo dostat hlasu také na divadle a který je v dobrých kreativních rukou Maxima a George."

Na premiéru nové opery by ovšem mělo dojít až za několik let - nejspíše v roce 2027 nebo 2028.

kolomites.jpg
  • Skladatel Maxim Kolomiiets (©Sasha Pais)

Úvodní foto: Metropolitní opera v ukrajinských barvách (©Caitlin Ochs/NYT)

Podcast