Nominace na Ceny divadelní kritiky odhaleny

Časopis svět a divadlo zveřejnil nominace Cen divadelní kritiky za rok 2023. Nominace se opírají o anketu časopisu, kterou pravidelně vyhlašuje mezi kritiky od roku 2014. Ceny divadelní kritiky plynule navázaly na Ceny Alfréda Radoka , jejichž udělování bylo ukončeno v roce 2013.

V kategorii Divadlo roku bylo nominováno Divadlo Na zábradlí, Divadlo X10 a ostravské Divadlo Petra Bezruče.

Inscenací roku 2023 se mohou stát Bakchantky Národního divadla, Vzkříšení Divadla Na zábradlí a Na první pohled Švandova divadla. Mezi poprvé uvedenými českými hrami pak zaujaly kritiky nejvíce: Tělo tajné agentky od Tomáše Dianišky, Jídelní vůz od Davida Šiktance a Feminista od Marka Šindelky.

V hereckých kategoriích mají nejblíže k Ceně divadelní kritiky za rok 2023 za ženský herecký výkon Kateřina Císařová (Vzkříšení, Divadlo Na zábradlí), Anežka Kubátová (O Pavlovi, Divadlo Na zábradlí) a Marie Štípková (Na první pohled, Švandovo divadlo). Z mužských hereckých výkonů kritici nominovali na svou cenu Miloslava Königa (Veřejní nepřátelé, Divadlo Na zábradlí) a Stanislava Majera (Na západní frontě klid/Zelené koridory, Divadlo X10). Šanci na ocenění má také nedávno zesnulý Norbert Lichý (Otec, Divadlo Petra Bezruče).

V kategorii “Talent roku” si ocenění možná odnese domů také trojnásobný držitel Ceny Evalda Schorma - režisér a dramatik Tomáš Ráliš. Jeho konkurenty jsou herečka Antonie Formanová a herec Andrej Lyga.

Kompletní nominace jsou uvedeny na webových stránkách časopisu Svět a divadlo. Hlasování se zúčastnilo 66 kritiků. Kdo nakonec z nominovaných získá Cenu divadelní kritiky za rok 2023, bude známo 16. března na udělování ocenění v prostorách Divadla X10.

Foto: KIVA (Inscenace Divadla Na Zábradlí: Vzkříšení)

Podcast