Nový sbormistr Metropolitní opery

Metropolitní opera v New Yorku oznámila jméno svého nového sbormistra. Tilman Michael se vedení slavného operního sboru ujme od září letošního roku 2024, po odcházejícím Donaldu Palumbovi.

Sbormistrem Metropolitní opery v New Yorku se od září 2024 stane devětačtyřicetiletý Tilman Michael. Do funkce ho vybral současný šéfdirigent Yannick Nézet-Séguin, jenž Micheala označil za „dlouholetého spolupracovníka a přítele, jehož práci má ve velké úctě.“

Od sezóny 2014/2015 působí Michael jako sbormistr ve Frankfurtské opeře, dříve tutéž funkci zastával v Národním divadle v Mannheimu a působil také deset let jako asistent sbormistra na Bayreuthském festivalu. Rovněž spolupracoval s Estonským komorním filharmonickým sborem a několika německými rozhlasovými sbory.

Tilman Michael bude nástupcem Donalda Palumba, který svůj odchod z Metropolitní opery ke konci sezóny 2023/2024 oznámil už loni. Palumbo, ročník 1948, patří k nejuznávanějším sbormistrům světa a sbor Metropolitní opery vedl dlouhých 17 let, včetně nelehkého koronavirového období. I přesto sbor pod jeho vedením získal cenu International Opera Award pro nejlepší operní sbor světa, a to právě v covidovém roce 2021.

Foto: Tilman Michael (©Kirsten Bucher)

Podcast