Odešla klavírní legenda. Zemřel pianista Eugen Indjic

Eugen Indjic podlehl 28. února 2024 ráno vleklé autoimunitní nemoci. Zprávu oznámila jeho manželka Odile.

Eugen Indjic se narodil 11. března 1947 v Bělehradě. Na klavír začal hrát v osmi letech pod vedením ruského klavíristy Alexandra Borovského. V deseti letech vystoupil v televizi NBC, ve dvanácti letech nahrál pro RCA Records Beethovenovy "Diabelliho variace" na Rachmaninův klavír a ve třinácti letech měl svůj první sólový koncert s Washingtonským národním symfonickým orchestrem.

Jako teenager se seznámil s Arthurem Rubinsteinem, který zůstal jeho učitelem a přítelem až do své smrti. Ten o Indjicovi řekl, že je to: "...klavírista světové úrovně vzácné hudební a umělecké dokonalosti". Studoval také skladbu u Nadii Boulangerové a Leona Kirchnera. Bylo mu 16 let, když o něm kodaňský kritik napsal: "Chopina hraje jako Polák, Debussyho jako Francouz a Prokofjeva jako ruský mistr".

V jeho pouhých 18 letech jej pozval dirigent Erich Leinsdorf, aby s Bostonským symfonickým orchestrem zahrál Klavírní koncert č. 2 Johannesa Brahmse, čímž se tak Indjic stal nejmladším sólistou, který kdy s tímto orchestrem vystoupil.

Eugen Indjic studoval na Phillips Academy v Andoveru a pokračoval na Harvardově univerzitě, kterou absolvoval s vyznamenáním. Oženil se s vnučkou francouzského skladatele Henriho Rabauda a natrvalo se usadil ve Francii.

Byl laureátem tří mezinárodních soutěží – ve Varšavě (1970), Leedsu (1972) a Rubinsteinově Tel Avivu (1974). Vystupoval pod taktovkou nejproslulejších dirigentů, včetně Bernsteina, Soltiho, Leinsdorfa, Guerguieva a Sinopoliho, a s většinou orchestrů Spojených států a Evropy. V roce 2010 byl jmenován rezidenčním umělcem Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK.

Leonard Bernstein Indjice označil za "výjimečného klavíristu a hudebníka" a Emil Gilels za "jedinečného a inspirativního umělce".

U příležitosti Chopinova roku 1999 byl Eugen Indjic přizván k účasti na sérii televizních nahrávek kompletního Chopinova díla, která vznikla v koprodukci Francie, Polska a Japonska. Nahrál díla Stravinského a Debussyho pro značku CBS, Chopina pro značku Claves a Chopina, Schumanna a Debussyho pro značku Calliope.

Foto: Eugen Indjic (©Alexandre Indjic)

Podcast