Opera v Cincinnati podpoří 5 miliony dolarů vznik 3 nových oper afroamerických autorů

V rámci programu „The Black Opera Project“ mají být uvedena tři nová celovečerní operní díla černošských autorů; první z nich dokonce už v příštím roce 2025.

Nový projekt Opery v Cincinnati s názvem The Black Opera Project („Černá opera“), který částkou 5 milonů dolarů - tedy v přepočtu asi 117 milionů korun - podpoří vznik tří nových oper afroamerických skladatelů, má být první iniciativou svého druhu na světě. Operní dům v americkém státě Ohio o tom informoval na svém webu.

První ze tří objednaných děl má být uvedeno už příští rok - 19. června 2025 na Den nezávislosti černochů, anglicky takzvaný Juneteenth. Půjde o představení s názvem Lalovavi, které bude operní prvotinou obou tvůrců: skladatele Kevina Daye a libretistky Tifary Brown. Jejich text a hudbu pak bude inscenovat oceňovaná režisérka a dramaturgyně Kimille Howard. Dirigovat má Kevin Miller.

Děj „afrofuturistické“ opera Lalovavi se bude odehrávat v budoucnosti, v roce 2119. Kromě angličtiny se v ní bude zpívat i v jazyce Tut, který zotročení Afroameričané - jimž byla obvykle gramotnost odepírána - využívali k tajné výuce čtení a psaní. Název opery Lalovavi znamená v tomto jazyce „láska“.

tifara brown.jpg
  • libretistka Tifara Brown (©PKT Productions)

Spuštění projektu Černá opera znamená naplnění dlouhodobých snů černošských umělců, jako jsem já,“ uvedl basista Morris Robinson, který je zároveň uměleckým poradcem Opery v Cincinnati a v roce 2019 tam ztvárnil roli Porgyho. „Cítili jsme, že je potřeba vytvořit nová díla, která budou zkomponovaná, režírovaná i dirigovaná černochy.“

Druhá opera tohoto cyklu pak má být poprvé uvedena v roce 2026 na Letním operním festivalu v Cincinnati. Bude pojednávat o kongresmanovi Johnu Robertu Lewisovi, výrazném občanských práv Afroameričanů, který se zasloužil o zrušení legální rasové segregace ve Spojených státech. Hudbu napíše Maria Thompson Corley a libreto Diana Solomon Glover.

1920px-Cincinnati_Music_Hall_(42707046).jpeg
  • Cincinnati Music Hall, sídlo Opery v Cincinnati (©Fred Haaser)

Úvodní foto: skladatel Kevin Day (©Sara Bill)

Podcast