Orchestr Metropolitní opery letos poprvé vyjede na turné do Asie

V červnu zahraje americké těleso v Japonsku, Jižní Koreji a na Tchaj-wanu. Bude to jejich teprve třetí zámořská výprava od roku 2000.

Orchestr Metropolitní opery v New Yorku, jedné z předních světových operních scén, se chystá letos v červnu podniknout turné po Asii, které původně bylo naplánováno už na rok 2022, avšak muselo být zrušeno kvůli koronavirové pandemii. Napsal o tom před několika dny deník New York Times.

Těleso vedené v současnosti šéfdirigentem Yannickem Nézet-Séguinem se během 21. století dosud vypravilo mimo americký kontinent pouze dvakrát. Ten to chce orchestr napravit červnovou návštěvou Japonska, Jižní Koreje a Tchaj-wanu, kde plánují koncertně provést ukázky z oper Bély Bartóka (Modrovousův hrad), Richarda Wagnera (Bludný Holanďan), Clauda Debussyho (Pelleas a Melisanda) a současné americké skladatelky Jessie Montgomery (Hymn for Everyone).

Podle generálního manažera Metropolitní opery Petera Gelba je smyslem turné udržovat kontakt se zahraničními posluchači. „Je důležité, abychom svému publiku po celém světě nabízeli živá vystoupení, pokud je to možné,“ vysvětluje Gelb. „Možnost vystupování ve významných světových městech je zároveň také velmi dobrá pro morálku orchestru.“

Na turné pojede celkem 110 orchestrálních hráčů a sólisté Elina Garanča, Lisette Oropesa a Christian Van Horn. Ačkoli orchestrální turné bývají zpravidla dost nákladná a Metropolitní opera se v posledních letech potýká s ekonomickými nepříjemnostmi, tento zájezd by měl podle Gelba instituci přinést i určitý zisk, a to zejména díky podpoře bohatých sponzorů.

Se světovým publikem je Metropolitní opera každou sezónu v kontaktu také prostřednictvím živých kinopřenosů. Už loni Yannick Nézet-Séguin - šéfdirigent od roku 2018 - vedl Orchestr Metropolitní opery na zahraničním turné, a to po Evropě. Podle Petera Gelba pak má orchestr v plánu zahraniční zájezdy podnikat i v budoucnu, byť třeba ne každý rok.

Foto: Yannick Nézet-Séguin (©Rose Callahan)

Podcast