Oscara za nejlepší filmovou hudbu roku 2023 si odnesl Ludwig Göransson

Devětatřicetiletý švédský skladatel získal za hudbu k filmu Oppenheimer již svou druhou sošku Oscara. První dostal před pěti lety za snímek Black Panther.

V noci na dnešek, tedy z 10. na 11. března 2024, se v hollywoodském Dolby Theatre udílely Ceny americké Akademie filmového umění a věd. Jednalo se už o 96. ročník. Nejúspěšnějším filmem byl snímek Oppenheimer režiséra Christophera Nolana: celkem proměnil sedm ze svých třinácti nominací.

Mimo jiné získal také Oscara za nejlepší původní filmovou hudbu, kterou složil Ludwig Göransson. Tento Švéd, jemuž bude letos v září čtyřicet let, už je držitelem jednoho Oscara za hudbu k filmu Black Panther z roku 2018. Téhož roku mimochodem získal i dvě ceny Grammy, a to za píseň This Is America - také z roku 2018, jejímž byl spoluautorem a producentem. Jako skladatel filmové hudby mimo jiné na kontě i seriál Mandalorian ze světa Hvězdných válek nebo snímky Creed a Creed II.

Ludwig Göransson uspěl v kategorii, v níž byli spolu s ním dále nominováni Laura Karpman za hudbu k filmu American Fiction, mladý Angličan Jerskin Fendrix za hudbu k surrealistické komedii Chudáčci, a in memoriam také loni zesnulý skladatel Robbie Robertson za hudbu k historickému dramatu režiséra Martina Scorseseho s názvem Zabijáci rozkvetlého měsíce.

Mezi nominovanými v této kategorii však byl také legendární John Williams, letos už dvaadevadesátiletý. Za práci na snímku Indiana Jones a nástroj osudu získal svou 54. (a zřejmě zároveň také poslední) nominaci na Oscara. Již dříve totiž skladatel avizoval, že to bude jeho poslední partitura určena pro stříbrné plátno.

Foto: Ludwig Göransson (©Rich Polk)

Podcast