Osmnáctiletý ukrajinský houslista "shrábnul" všechny ceny na francouzské soutěži

1. místo, cenu publika, cenu orchestru i cenu poroty si z mezinárodní soutěže Concours Long-Thibaud letos odnesl osmnáctiletý Ukrajinec Bohdan Luts.

Už osmdesát let - od roku 1943 - se ve Francii koná prestižní mezinárodní soutěž pro mladé houslisty nebo pianisty. Založili ji klavíristka Marguerite Marie-Charlotte Long a houslista Jacques Thibaud, podle nichž je také pojmenována Concours Long-Thibaud. Od roku 2011 se na počest pěvkyně Régine Crespin konají také pěvecké ročníky a soutěž lze od té doby najít i pod názvem Long–Thibaud–Crespin. Momentálně se koná každé tři roky, v minulosti šlo jistou dobu dokonce o bienále.

Letošní ročník byl věnován houslím. Tato forma soutěže má slavnou tradici: její porotě v 90. letech dokonce předsedal sám legendární Yehudi Menuhin. Suverénním vítězem se tentokrát stal teprve osmnáctiletý Ukrajinec Bohdan Luts. Informoval o tom například web Violin Channel. Kromě 1. místa, které obnáší finanční odměnu 35 000 eur, si odnesl také cenu publika, cenu orchestru a cenu poroty. Na dalších příčkách se v uvedeném pořadí umístili Korejec Dayoon You, Japonec Koshiro Takeuchi, Ital Vikram Francesco Sedona a Japonka Miyu Kitsuwa.

Bohdan Luts (*2004), rodák ze Lvova, už v loňském roce 2022 zvítězil také na Mezinárodní soutěži Carla Nielsena v Kodani. Mezi jmény jeho četných učitelů najdeme i slavného francouzského houslistu Renauda Capuçona.

Záznam finálového kola soutěže je ke zhlédnutí na YouTube:

Foto: Bohdan Luts (©International Menuhin Music Academy)

Podcast