Pěvecká soutěž Operalia 2023 má vítěze. Jubilejní 30. ročník ovládli Francouzi, Jihokorejci a Američané

Letos se mezinárodní pěvecká soutěž Plácida Dominga odehrávala v Kapském Městě. První ceny si odnesli basista Stephano Park a sopranistka Julie Roset.

Mezinárodní pěvecká soutěž Operalia byla slavným pěvcem Plácidem Domingem založena roku 1993, letos se tedy konala již potřicáté. Mezi minulými vítězi této soutěže najdeme světové operní hvězdy jako Josepha Calleju, Joyce diDonato, Rolanda Villazóna, Erwina Schrotta nebo Josého Curu. Soutěž měla v minulých ročnících také českého finalistu - Borise Prýgla - a české semifinalisty Ladu Bočkovou a Petra Nekorance.

30. ročník letos probíhal mezi 30. říjnem a 5. listopadem v Jihoafrické republice v Kapském Městě. Účastníků bylo 34, z toho osm ze Spojených států a pět "domácích" z Jihoafrické republiky, která patří na pěveckých soutěžích celosvětově mezi velmi úspěšné země.

Včera byly na webu soutěže oznámeny výsledky, kterým dominují zástupci Francie, USA a Jižní Koreje. O první cenu se dělí francouzská sopranistka Julie Roset a jihokorejský basista Stephano Park. Druhá cena připadla americkému barytonistovi jménem Luke Sutliff a mezzosopranistce Eugénii Joneau, rovněž z Francie, která zároveň získala i zvláštní Cenu Birgit Nilsson a Cenu Pepity Embil udílenou za interpretaci zarzuely.

Třetí místo pak získali arménský barytonista Navasard Hakobyan a americká mezzosopranistka Elena Villalón, která se spolu s jihokorejským barytonistou Taehanem Kimem dělí také o Cenu publika. Speciální Cena CulturArte připadla jihoafrické sopranistce Nombulelo Yende, jež je sestrou známé pěvkyně Pretty Yende.

Foto: Stephano Park, Plácido Domingo a Julie Roset (©Elisabeth Manduell)

Podcast