Požár zasáhl továrnu na klavíry Bösendorfer. Výroba není ohrožena

V noci z úterý na středu hořelo v továrně slavného výrobce klavírů ve Vídeňském Novém Městě v Dolním Rakousku. Zasahovalo téměř 100 hasičů. Nikdo nebyl zraněn, příčina požáru se zjišťuje. Výroba hudebních nástrojů nicméně prý nebyla zasažena.

O požáru v továrně firmy Bösendorfer - slavného rakouského výrobce klavírů už od roku 1828 - informovala rakouská média, mimo jiné například web Dolnorakouského rozhlasu. Stovka hasičů s požárem bojovala v noci z úterý na středu.

Podle dostupných informací byla zničena hlavní budova a jsou ztraceny podstatné části archivu firmy, které však dle vyjádření managementu obsahovaly převážně administrativní dokumenty, nikoli cenné hudební památky a listiny vztahující se ke klavírům.

Právě papíry uložené v archivu ale umožnily rychlé šíření ohně. Příčina požáru zatím není známa. Poslední směna zaměstnanců prý v továrně končila ve 22.00 hodin, požárníci byli přivoláni kolem 22.30.

Továrna ve Vídeňském Novém Městě byla otevřena v roce 1973 a všechny klavíry značky Bösendorfer se vyrábějí právě tam. Výroba samotných nástrojů každopádně od středy normálně pokračuje a výrobní hala nebyla pohromou dotčena. Zdá se, že vše tedy ještě mohlo dopadnout mnohem hůře.

1945587_bigpicture_731314_10.jpg
  • Fotografie ze zásahu hasičů na místě požáru (©Thomas Lenger)

Úvodní foto: Koncertní křídlo Bösendorfer Imperial (©Reinhold Möller)

Podcast