Ředitel festivalu BBC Proms bude končit

David Pickard vedl největší světový festival klasické hudby od roku 2015, předtím byl 14 let ředitelem festivalu v Glyndebourne.

Britské veřejnoprávní médium BBC včera oznámilo, že v říjnu 2024 opustí třiašedesátiletý David Pickard funkci ředitele hudebního festivalu BBC Proms. Informovaly o tom například deníky Guardian, Independent a další. Zmíněná přehlídka, dříve zvaná pouze The Proms, se ve Velké Británii koná každé léto už od roku 1895 a je v současnosti zřejmě největším světovým festivalem klasické hudby.

Příští ročník bude tedy Pickardovým posledním. Před svým nástupem do této funkce vedl 14 let významný britský Operní festival v Glyndebourne. Působil také jako výkonný ředitel tělesa Orchestra of the Age of Enlightenment.

"Koncem příštího léta budu mít za sebou přípravu a realizaci devíti sezón BBC Proms. To mi připadá jako správný čas jít dál a prozkoumat nové projekty. Po úspěchu letošního ročníku, jak u kritiky, tak v rámci prodeje vstupenek, se těším ještě na jednu sezónu v roce 2024," uvedl Pickard.

BBC na Pickardově působení oceňuje, že se festival během posledních let rozšiřoval i mimo Londýn a zvýšila se diverzita účinkujících i uváděných skladatelů. Poprvé tak letos například zahajovací i závěrečný koncert festivalu dirigovaly ženy. "Letos tvoří dvě třetiny našich objednávek díla ženských skladatelek, zároveň má také třetina všech koncertů na programu alespoň jedno dílo napsané ženou," uvádí Pickard, podle kterého se tím festival "vydal správným směrem."

Objevují se i kritičtější hlasy k Pickardově působení: "Pickard (...) představoval bezpečný pár rukou. Říct, že byl inspirativní, by bylo velké přehánění. Proms se během jeho funkčního období potácely. Osm let je v každém případě pro každého dost dlouho na to, aby vedl festival, aniž by mu došly nápady," píše na svém blogu Slipped Disc britský hudební publicista Norman Lebrecht. Kdo bude Pickardovým nástupcem, není zatím jasné.

Foto: David Pickard (©Andrew Crowley)

Podcast