Thomas Hengelbrock bude dalším hudebním ředitelem Pařížského komorního orchestru

Německý dirigent povede francouzské těleso od příští sezóny 2024/2025. Předchozí hudební ředitel orchestru Lars Vogt předčasně zemřel v září 2022.

Orchestre de chambre de Paris - Pařížský komorní orchestr, který byl založen v roce 1978 a který je rezidenčním ansámblem Pařížské filharmonie, bude mít od příští sezóny 2024/2025 nového hudebního ředitele. Německý dirigent a houslista Thomas Hengelbrock zaujme místo neobsazené už od září 2022, kdy Lars Vogt podlehl rakovině ve věku pouhých 51 let.

Thomas Hengelbrock stál u zrodu několika významných souborů na evropské scéně historicky poučené interpretace: v roce 1985 spoluzaložil Freiburský barokní orchestr, roku 1995 pak založil Balthasar Neumann Orchestra. Jako houslista byl žákem Reinera Kussmaula a hrál například s ansámblem Concentus Musicus Wien.

Jako dirigent byl mimo jiné asistentem Witolda Lutosławského a na pozici šéfdirigenta vedl Německou komorní filharmonii Brémy, vídeňskou Volksoper a také Symfonický orchestr severoněmeckého rozhlasu, který během jeho působení změnil svůj název na Labskou filharmonii a přestěhoval se do stejnojmenné ikonické budovy

„Máme velkou radost z příchodu Thomase Hengelbrocka a z rozmanitých možností spolupráce s ansámbly Balthasar Neumann. V evropském rámci sdílíme stejné umělecké a společenské závazky,“ uvedl Pařížský komorní orchestr na svém facebooku.

Foto: Thomas Hengelbrock (©Mina Esfandiari)

Podcast