Vítězem skladatelské soutěže Nadačního fondu Hudba pro Věčnou naději je Ari Dvořáků s kompozicí Petrichor

Vítězem prvního ročníku skladatelské soutěže Nadačního fondu Hudba pro Věčnou naději, pořadatele festivalu Věčná naděje, je Ari Dvořáků a kompozice Petrichor, kterou uvedlo v premiéře Bennewitzovo kvarteto.

„Vítězná skladba je pro mne skloubením tklivé melodiky s dravostí a akcentací tolik potřebnou pro výstavbu a vývoj celého díla. Jako bonus předpokládám dobré vyznění pro smyčcový kvartet, což je nelehká skladatelská disciplína,“ uvedl dramaturg festivalu a člen poroty soutěže, Petr Nouzovský.

24_2_24_Vecna nadeje_Libor Galia_15.jpg
  • Benewitzovo kvarteto (©Libor Galia)

Pořadatelé soutěže obdrželi 24 přihlášek ze tří zemí, o vítězi dále rozhodoval hudební skladatel a kytarista Lukáš Sommer, slovenský hudební skladatel Ľuboš Bernáth, členka správní rady Nadačního fondu Hudba pro Věčnou naději Martina Jankovská, izraelský hudební skladatel Yuval Shaked a Bennewitzovo kvarteto.

„Skladba Petrichor nás zaujala svou jemnou poetikou a smyslem pro vykreslení atmosféry,“ dodávají členové Bennewitzova kvarteta, kteří smyčcový kvartet představili 24. února ve Španělské synagoze v Praze.

Ari Dvořáků se narodil se v roce 1997 v Kyjově. Studoval Knižní ilustraci na SŠUD, Audio inženýrství na VUT v Brně a Zvukový design na MUNI. Živí se zvučením u televizní produkce, copywritingem, aranžemi a kompozicí. Spolupracuje převážně s amatérskými a poloprofesionálními hudebními tělesy. Nově také skládá hudbu pro činohru - 1. března bude mít premiéru pohádka Příběhy králíčka Péti v Divadle Radost. Jeho dosud nejrozsáhlejší dílo byl muzikál Hlubina, který premiéroval v roce 2020 v Dělnickém domě v Brně-Židenicích. Ve volném čase se věnuje psaní článků a povídek a hraje na violu se dvěma amatérskými orchestry.

24_2_24_Vecna nadeje_Libor Galia_57.jpg
  • Ari Dvořáků a Benewitzovo kvarteto (©Libor Galia)

Sedmý ročník festivalu Věčná naděje pokračuje 29. února koncertem Marka Švejkara a Lenky Korecké v kostele sv. Vavřince, 14. března benefičním večerem pro Jedličkův ústav a školy v Zrcadlové kapli Klementina v provedení mezzosopranistky Belly Adamove a pianisty Malte Schäfera. Jarní část festivalu zakončí 21. dubna ve Vile Volman v Čelákovicích Petra Ernyei Quartet s názvem Jazzové a židovské písně. Zazní i nová skladba inspirovaná básněmi Ilse Weberové zkomponovaná přímo pro festival Věčná naděje.

Zdroj: TZ
Úvodní foto: Ari Dvořáků a Benewitzovo kvarteto (©Libor Galia)

Podcast