Zemřel pianista Anatol Ugorski. V Sovětském svazu byl perzekvován za svou lásku k západní hudbě

Klavíristovi, který se z chudých podmínek dostal až na světová koncertní pódia, bylo 80 let. Kvůli náklonnosti k hudbě západních avantgardních skladatelů se v rodném Sovětském svazu dostal do nemilosti komunistického režimu. Emigrovat se však odhodlal až v roce 1990 kvůli antisemitismu a mezinárodní kariéru zahájil v padesáti letech.

O úmrtí Anatola Ugorského - klavírního virtuosa, který se narodil roku 1942 v Sovětském svazu a který od 90. let žil v Německu, informoval včera web Violin Channel. Zůstávají po něm vynikající nahrávky Messiaena nebo Skrjabina, pozoruhodný je však také jeho životní příběh.

Narodil se do chudé rodiny jako jedno z jedenácti dětí ve městě Rubcovsk v Altajském kraji, jeho rodina se však záhy přestěhovala do Leningradu. V útlém dětství se hudebně vzdělával jen s pomocí xylofonu a vlastního hlasu. Přesto byl jako šestiletý přijat na Leningradskou konzervatoř, kde studoval do roku 1960.

Už jako studenta ho přitahovala hudba západních avantgardních autorů. Namísto oficiálně akceptovaného tradičního ruského repertoáru tak v Sovětském svazu 60. let interpretoval Arnolda Schönberga, Oliviera Messiaena, Pierra Bouleze či Albana Berga.

V roce 1968 vyhrál v Bukurešti Soutěž George Enesca. Téhož roku na podzim vystoupil Pierre Boulez v Leningradu a Ugorski francouzskému skladateli a dirigentovi nadšeně aplaudoval, což bylo vyhodnoceno jako gesto politické nespolehlivosti. Nakonec to pro něj znamenalo desetiletou stopku a potupnou pozici doprovazeče Sboru mladých pionýrů.

Ugorského virtuosita však mluvila sama za sebe a navzdory nepřízni režimu se jeho umělecké renomé šířilo natolik, že v roce 1982 mu bylo nabídnuto místo na Leningradské konzervatoři. Spolu se svou dcerou, klavíristkou Dinou Ugorskou, která na konzervatoři studovala, se nicméně stali v roce 1990 terčem antisemitismu. Bez přípravy se proto rozhodli ihned emigrovat do Německa, kde žili několik měsíců v uprchlickém táboře.

Ugorski záhy podepsal exkluzivní smlouvu s Deutsche Grammophon a ve věku padesáti let zahájil mezinárodní kariéru. Vystupoval s Pařížským orchestrem, Českou filharmonií, Chicagskými symfoniky, Orchestrem Concertgebouw a dalšími předními světovými tělesy. Zasedal v porotě Mezinárodní hudební soutěže ARD Mnichov a vyučoval na hudební akademii v německém městě Detmold, kde také bydlel.

Zemřel 5. září 2023 ve věku 80 let. Mezi jeho významné nahrávky patří třeba Beethovenovy Variace na Diabelliho valčík, Schubertova Fantazie C dur "Poutník", Skrjabinovy Sonáty 1-10 a Koncert pro klavír a orchestr fis moll nebo Messiaenův Katalog ptáků.

Foto: Anatol Ugorski (©Wolfgang Roloff)

Podcast