Best of Classic Praha 9.3.2015

Vás ženy jsem líbal rád....

Dnešní Koncert bez smokingu bude věnován především všem ženám. V minulém týdnu jsme vám totiž nabídli s ohledem na to, že v neděli bylo 8. března – tedy Mezinárodní den žen - pětici operetních árií, které ženy opěvují, oslavují, a jejich interpreti se v nich vyznávají ze svého obdivu k ženám a touze po nich....
Hlasování bylo velmi vyrovnané, nakonec však zvítězila árie Vás ženy jsem líbal tak rád z operety Franze Lehára Paganini.  A tak dnešní Koncert bez smokingu Best of Classic Praha bude patřit hudbě Franze Lehára.

Houslový virtuóz Niccolo Paganini – „ďábel houslí“, se stal fenoménem hudební historie. Byl prvním instrumentalistou, jehož slávu šlo srovnávat se slávou do té doby pouze operních pěveckých hvězd. Niccolo Paganini se stal asi již navždy nepřekonatelnou a nedostižnou instrumentální hudební legendou. Samozřejmě jeho život byl vpravdě romantický – uhrančivý zjev, uhrančivá houslová virtuozita, skandály… a fanynkami byly převážně urozené ženy. A tak není divu, že život Paganiniho inspiroval i další umělce – výtvarníky, literáty a též jednoho z nejslavnějších skladatelů operetního žánrů – komárenského rodáka a žáka Antonína Dvořáka Franze Lehára.
Premiéra jeho operety Paganini se konala 30. října. 1925 ve Vídní. Libreto napsali Paul Knepler a Béla Jenbach. A o čem tato slavná opereta vlastně je? No samozřejmě o Paganinim a jeho ctitelkách!

V nahrávce, která zazní dnes večer, účinkují Else Liebesberg, Erika Mechera, Rudolf Christ, Kurt Equiluz, Sbor Vídeňské lidové opery Orchestr Vídeňské lidové opery. Provedení řídí Franz Bauer Theussl.

Podcast