Alena Hron bude hlavní účastnicí stipendijního programu Taki Alsop Conducting Fellowship

Česká dirigentka Alena Hron byla vybrána mezi 150 dirigentkami ze 42 zemí světa jako hlavní účastnice mezinárodního stipendijního programu Taki Alsop Conducting Fellowship v letech 2024-2026.

Mezinárodní stipendijní program Taki Alsop Conducting Fellowship byl založen slavnou dirigentkou Marin Alsop v roce 2003 na podporu žen v dirigentské profesi a genderové diverzity ve světě klasické hudby. Hlavní frekventantkou v následujících dvou letech 2024-2026 bude česká dirigentka Alena Hron. Informoval o tom včera web Violin Channel i sama dirigentka na sociálních sítích.

Alena Hron byla vybrána ze 150 uchazeček ze 42 zemí světa. Vedle finanční odměny ve výši 25 000 dolarů ji čekají dva roky studia se samotnou Marin Alsop i dalšími mentorkami z řad světových dirigentek. Dalšími finalistkami se staly Nefeli Chadouli z Řecka, Jessica Altarriba z Kuby, Hannah Howard Andresen z Dánska, Micah Gleason ze Spojených států amerických a Karen Ní Bhroin z Irska.

„Je to pro mě obrovská čest a radost,“ uvedla česká dirigentka, která vystudovala Pražskou konzervatoř a ve studiích dále pokračovala na pražské HAMU, norské Norges musikkhøgskole a švýcarské Zürcher Hochschule der Künste. Představila se již publiku například v čele Symfonického orchestr hl.m. Prahy FOK, Pražské komorní filharmonie, Plzeňské filharmonie, Filharmonie Brno, Janáčkovy filharmonie Ostrava i Státní filharmonie Košice.

„Zároveň se mi líbí, že tato organizace vytváří síť dirigentek z celého světa, které mohou sdílet své zkušenosti, navzájem se podporovat a napomáhat tak k tomu, aby přestaly být ženy za dirigentským pultem vnímány jako něco exotického,“ dodává Alena Hron, která byla loni rovněž dirigentskou debutantkou festivalu Pražské jaro.

hron.jpg

Foto: Alena Hron na Pražském jaru 2023 (©Petra Hajská)

Úvodní foto: Alena Hron (©Martin Straka)

Podcast