Alena Hron bude šéfdirigentkou Jihočeské filharmonie

Funkci zaujme jako nejspíše první žena v dějinách české hudby stojící v čele některého z tuzemských symfonických orchestrů.

Příští šéfdirigentkou Jihočeské filharmonie se stane Alena Hron. Orchestr to dnes oznámil na svých sociálních sítích. Do funkce by měla nastoupit od příští sezóny 2024/2025.

„Kromě toho, že jde o velmi erudovanou, připravenou, nadšenou a perspektivní dirigentku, je jasnou radostí, že je to v dějinách České republiky, vlastně Československa a samozřejmě v moderních dějinách naší země jako takové první šéfdirigentka, tedy žena na tomto velmi významném postu,“ okomentovala filharmonie své prvenství. „Jsme první v Česku a tohle prvenství už nám všem nikdy nikdo nevezme. Jak pravil Robert Záruba při vítězství českých hokejistů v Naganu - přepište dějiny!!!“

„S Jihočeskou filharmonií cítím napojení a takovou vzájemnou důvěru, že věřím, že budeme společně přinášet bohaté hudební zážitky. Těším se jak blázen,“ napsala ke svému jmenování dirigentka.

Alena Hron byla loni dirigentskou debutantkou Pražského jara. Vystudovala Pražskou konzervatoř, ve studiích dále pokračovala na HAMU a švýcarské Zürcher Hochschule der Künste. Představila se již publiku například v čele Symfonického orchestru hl.m. Prahy FOK, Pražské komorní filharmonie, Plzeňské filharmonie, Filharmonie Brno, Janáčkovy filharmonie Ostrava i Státní filharmonie Košice.

K jejím nedávným úspěchům patří i to, že se stala pro následující dva roky 2024-2026 hlavní účastnicí mezinárodního stipendijního programu Taki Alsop Conducting Fellowship. Vybrána byla mezi 150 dirigentkami ze 42 zemí světa.

Foto: Alena Hron (©Michal Bareš)

Podcast