Donald Runnicles skončí předčasně na pozici hudebního ředitele Německé opery Berlín

Osmašedesátiletý skotský dirigent opustí šéfdirigentskou pozici v berlínském operním domě o rok dříve, už v roce 2026. Z rodinných důvodů se plánuje přesunout do Spojených států.

Německou operu Berlín čeká v roce 2026 vícenásobná změna uměleckého vedení. Švýcarský intendant Aviel Cahn se ujme funkce uměleckého ředitele a zároveň s jeho nástupem skončí na pozici hudebního ředitele Sir Donald Runnicles, skotský dirigent, který orchestr opery vede od roku 2009. Informoval o tom včera web Opera Wire.

Runnicles měl původně podle smlouvy zastávat šéfdirigentskou funkci o rok déle, tedy až do roku 2027. Svým dřívějším odchodem však chce uvolnit pole pro rozsáhlejší změnu uměleckého vedení instituce, která se očekává s Cahnovým nástupem. Zároveň také chce prý z rodinných důvodů přesunout těžiště svých aktivit do USA.

"Mé roky ve funkci hudebního ředitele tohoto operního domu s vynikajícími umělci i vysoce motivovaným personálem pro mě byly nesmírně obohacující a těším se na zbývající tři roky, které ještě máme před sebou," uvedl Runnicles. Pochválil široké dramaturgické rozpětí Německé opery Berlín, která pod jeho vedením uvedla například Janáčka, Brittena, Wagnerův cyklus Prsten Nibelungův a chystá se na premiéru Pucciniho Triptychu. Dodal také, že se bude stále dirigentsky podílet i na první sezóně Aviela Cahna, v rámci níž provede Brittenovo Válečné rekviem.

Donald Runnicles byl mezi léty 1992 a 2009 šéfdirigentem a hudebním ředitelem Sanfranciscké opery. V USA vedl také newyorské těleso Orchestra of St. Luke's a byl hlavním hostujícím dirigentem Atlantských symfoniků. V rodném Skotsku vedl Skotský symfonický orchestr BBC, v Německu dříve působil také v Mannheimu a Freiburgu. Je důstojníkem Řádu britského impéria.

Foto: Donald Runnicles (©Simon Pauly)

Podcast