Dvě mahlerovské nahrávky České filharmonie a Semjona Byčkova jsou nominovány na International Classical Music Award 2024

Nahrávky dvou symfonií Gustava Mahlera v podání České filharmonie a jejího šéfdirigenta Semjona Byčkova mají šanci na ocenění ICMA 2024 v symfonické kategorii.

Mezinárodní ceny International Classical Music Awards se udílejí nahrávkám klasické hudby od roku 2011. V 16 kategoriích bylo tentokrát nominováno 375 nahrávek od 115 labelů. Finalisté aktuálního ročníku budou známi 11. prosince, vyhlášení vítězů proběhne 18. ledna 2024.

Nejúspěšnějším vydavatelstvím byl letos Naxos s 23 nominacemi. Hned po něm se 22 nominacemi následuje vydavatelství Pentatone, u nějž vydává svůj vznikající komplet nahrávek symfonií Gustava Mahlera pod taktovkou Semjona Byčkova také Česká filharmonie.

Nominaci v symfonické kategorii si vysloužila jednak jejich nahrávka Symfonie č.5, vydaná 14. října 2022, ale také nejčerstvější přírůstek do série - nahrávka Symfonie č. 1 "Titán", kterou filharmonici vydali 8. září 2023 a které se dostalo vřelého přijetí u zahraniční kritiky.

Konkurence však není zanedbatelná. Mezi 28 nominovanými v této kategorii jsou i další přední evropské a americké orchestry jako Tonhalle-Orchester Zürich, lipský Gewandhausorchester, Londýnští symfonikové, Pittsburský symfonický orchestr, Lucernští symfonikové či Filadelfský orchestr.

Dvě nominace má také hlavní hostující dirigent ČF a loňský i předloňský vítěz symfonických ICMA Jakub Hrůša, který se svými Bamberskými symfoniky českému orchestru konkuruje v symfonické kategorii s nahrávkou skladeb Richarda Wagnera, Richarda Strausse a také právě Gustava Mahlera. V koncertantní kategorii je zároveň ještě nominována také nahrávka, na které Hrůšův orchestr doprovází violoncellistu Ulricha Wittelera v rapsodii Schelomo skladatele Ernesta Blocha.

a5-210414_cf_hrusa_batiashvili_hires_32_-c-_petrahajska.jpg
  • Jakub Hrůša (©Petra Hajská)

Úvodní foto: Semjon Byčkov (©Petra Hajská)

Podcast