Jaap van Zweden bude příštím šéfdirigentem francouzských rozhlasových filharmoniků

Odcházející šéfdirigent Newyorské filharmonie by měl od sezóny 2026/2027 umělecky vést Orchestre Philharmonique de Radio France. Nedávno rovněž nastoupil na místo šéfdirigenta Soulské filharmonie.

Třiašedesátiletý amsterdamský rodák Jaap van Zweden získal nové šéfdirigentské místo, tentokrát ve Francii. Od sezóny 2026/2027 bude šéfdirigentem Orchestre Philharmonique de Radio France, tělesa spadajícího pod francouzský veřejnoprávní rozhlas. Ve funkci vystřídá finského dirigenta jménem Mikko Franck, který francouzské rozhlasové filharmoniky vede již od sezóny 2015/2016.

Jaap van Zweden - původně houslista, který se už ve věku pouhých 18 let stal koncertním mistrem prestižního Concertgebouw Orchestru - v roce 2018 nastoupil na pozici šéfdirigenta Newyorské filharmonie. Jeho funkční období však velice záhy narušil covid; jeho působení bylo obecně hodnoceno jako nevýrazné a s jeho nespornými dirigentskými kvalitami se Newyorčané kvůli pandemii ani neměli mnoho příležitostí seznámit.

Už v září 2021 veřejně prohlásil, že se chystá rezignovat a o rok později bylo oznámeno, že dále zamíří do Asie a stane se šéfem Soulské filharmonie v Jižní Koreji. Na toto místo nastoupil v letošním roce 2024; souběžně je ještě do konce aktuální sezóny 2023/2024 také ještě dosluhujícím šéfdirigentem Honkongského symfonického orchestru.

Foto: Jaap van Zweden (©Brad Trent)

Podcast