Novoroční koncert Vídeňských filharmoniků bude v roce 2025 řídit Riccardo Muti, již posedmé

Jako dirigent příštího Novoročního koncertu Vídeňské filharmonie byl oznámen Riccardo Muti, který letos oslaví 83. narozeniny. Příští rok se zároveň bude ve Vídni připomínat 200 let od narození Johanna Strausse mladšího.

Již posedmé se za rok chopí taktovky na Novoročním koncertě Vídeňské filharmonie italský dirigent Riccardo Muti. Filharmonie to oznámila na Nový rok na svých webových stránkách. Dvaaosmdesátiletý Riccardo Muti tuto tradiční událost poprvé dirigoval v roce 1993, posléze také v letech 1997, 2000, 2004, 2018 a 2021. Letošní koncert, který se tradičně uskutečnil ve vídeňské koncertní síni Musikverein, řídil německý dirigent Christian Thielemann.

Historie těchto koncertů, jejich program vždy tvoří převážně taneční skladby členů rodiny Straussových, sahá až na přelom 30. a 40. let minulého století. Podrobněji se jejich dějinám nedávno na Classic Praha věnoval také pořad Hudba podle kalendáře.

Rok 2025 se navíc ve Vídni ponese ve znamení 200. výročí skladatele Johanna Strausse mladšího, který se narodil 25. října 1825. V letošním roce 2024 navíc vystoupí Riccardo Muti s Vídeňskou filharmonií ještě na jednom významném výročním koncertě, který pro změnu připomene 200 let od premiéry slavné Symfonie č.9 d moll Ludwiga van Beethovena.

"Riccardo Muti zaujímá už přes 50 let významnou pozici v dějinách Vídeňské filharmonie," říká Daniel Froschauer, předseda Vídeňské filharmonické společnosti. "Od roku 2011 je čestným členem orchestru a jedinečným způsobem se podílel na vytváření jeho repertoáru i specifického zvuku."

Muti byl během své kariéry například dlouholetým hudebním ředitelem operního domu Teatro alla Scala a od roku 2010 také hudebním ředitelem Chicagských symfoniků - na této pozici skončil v září 2023 a v současnosti je tam dirigentem emeritním. Ačkoli Novoroční koncert Vídeňských filharmoniků bude Riccardo Muti řídit příští rok už posedmé, suverénní rekord v této oblasti drží Willi Boskovsky, který byl dirigentem všech těchto koncertů mezi léty 1955 a 1979.

Foto: Riccardo Muti (©Dieter Nagl)

Podcast