Zakladatel Naxosu koupil nezávislý britský label Chandos

Novým majitelem nezávislého vydavatelství klasické hudby Chandos Records, sídlícího v Essexu, se stal německo-hongkongský podnikatel Klaus Heymann.

Prakticky rok poté, co loni v březnu nadnárodní společnost Universal Music koupila label Hyperion, nyní změnilo majitele další nezávislé britské vydavatelství klasické hudby, label Chandos. Informoval o tom včera mimo jiné časopis Grammophone.

Vlastníkem Chandos Records se stal Klaus Heymann - sedmaosmdesátiletý německý podnikatel žijící v Hong Kongu, který v roce 1987 založil společnost Naxos. Britský label koupil Haymann osobně, nikoli jeho firma; prý proto, aby tím Chandosu „zaručil dlouhodobou nezávislost“.

Dosavadní vlastník Chandosu Ralph Couzens, syn zesnulého zakladatele Briana Couzense, hledal v proměňujícím se hudebním průmyslu dnešní doby někoho, komu by mohl jedno z posledních zbývajících nezávislých vydavatelství klasické hudby předat. Zároveň však nechtěl, aby se značka „rozplynula ve velké korporátní instituci“ a navždy tak ztratila svou identitu.

V Klausi Heymannovi tedy prý našel člověka s dostatečnou vášní pro klasickou hudbu a její nahrávání, jenž zachová charakter labelu i do budoucna. Chandos navíc s Naxosem beztak již dlouhodobě spolupracoval v oblastech marketingu a distribuce. Heymann se netají svou strategií stát se „posledním mohykánem“ na trhu s hudebními nahrávkami na fyzických nosičích.

Vydavatelství Chandos Records bylo založeno v Colcesteru v roce 1979. Název je odvozen od slavné sbírky Chandos Anthems barokního skladatele G. F. Händela. V katalogu Chandosu najdeme hudbu orchestrální, komorní i sborovou. Proslulé a oceňované jsou zejména jejich nahrávky děl britských autorů: Ralpha Vaughana Williamse, Benjamina Brittena, Geralda Finziho a dalších.

Label spolupracoval s renomovanými dirigenty jako Richard Hicox, Charles Mackerras, Gianandrea Noseda, Vernon Handley, Andrew Davis či Neeme Järvi, ale také se sólisty zvučných jmen: například s Julianem Lloyd Webberem, Thomasem Allenem, Simonem Keenlysidem a mnoha dalšími.

Foto: Klaus Heymann (©Jonathan Wong)

Podcast