Hyperion bude patřit pod Universal Music

Nezávislý britský label s čtyřicetiletou tradicí se stal součástí nadnárodního obra. Universal Music tak potvrzuje své zcela dominantní postavení na světovém hudebním trhu. Hyperionu však podle dostupných indicií chce ponechat jeho dramaturgický charakter a značnou míru autonomie. Informaci včera přinesla britská média.

Label Hyperion byl založen roku 1980 Tedem Perrym a již přes 20 let je veden jeho synem Simonem. Věnuje se široké škále stylových období, od středověké hudby až po 21. století, a vydává nahrávky takových umělců, jako jsou například Stephen Hough, Angela Hewitt, Emma Kirkby, Leslie Howard, Steven Isserlis a mnozí další.

Vydavatelství proslulé vytříbeným dramaturgickým plánem a pevnou fanouškovskou základnou z řad hudebních fajnšmekrů teď bude součástí největšího světového hudebního vydavatelství Universal Music, které ovládá čtvrtinu globálního trhu s nahrávkami. Gigant zařadí Hyperion do svého portfolia klasické hudby vedle vydavatelství jako Decca Classics a Deutsche Grammophon, které rovněž vlastní.

Web BBC včera citoval nadšená vyjádření zástupců obou stran. "Hyperion je klenotem mezi hudebními labely. Jsme odhodláni pokračovat ve skvělé práci rodiny Perryových a uchovávat i zvelebovat to zvláštní místo, které má Hyperion v srdcích mnoha umělců i hudebních fanoušků," řekl generální ředitel klasické a jazzové sekce Universal Music Dickon Stainer. Radost projevoval i Simon Perry, který zůstane šéfredaktorem a ponechá si i svůj dosavadní tým.

Podle blogu Slipped Disc by měla široká a bohatá náruč Universal Music prospět Hyperionu zejména po stránce technologické a organizační. Většina hodnotného archivu nahrávek Hyperionu například dosud není dostupná na streamingových službách. Jinak ale vše nasvědčuje tomu, že by si Hyperion měl ponechat svou dosavadní identitu a dramaturgickou koncepci a nadále vydávat zhruba tři novinky měsíčně.

Podcast