Anglická národní opera se má do roku 2029 přestěhovat do Manchesteru

Operní společnost English National Opera, sídlící momentálně v Londýně, oznámila, že jejím novým domovem se od roku 2029 stane Velký Manchester. Téměř třímilionová aglomerace je v současnosti největším městem Evropy, které nemá svou vlastní stálou operu.

Anglická národní opera (English National Opera, ENO) je vedle Královské opery v Covent Garden jednou ze dvou hlavních operních společností v Londýně. Historie společnosti sahá až do 19. století. Ve svých počátcích vystupovala v divadle Old Vic, za 2. světové války kočovala po anglických městech a roku 1968 se přestěhovala do většího divadla London Coliseum, kde sídlí dodnes.

Nyní však operní společnost oznámila, že se bude stěhovat. Do konce této dekády má hlavní město opustit. Informoval o tom například deník Guardian a další britská média. Jedná se o důsledek ultimáta, které Anglické národní opeře udělila organizace Arts Council England, sponzorovaná britským ministerstvem kultury, která přerozděluje příspěvky britským kulturním institucím. Ta totiž odebrala Anglickou národní operu z takzvaného Národního portfolia a pohrozila, že na odstěhování z Londýna bude záviset další financování.

ENO chce do roku 2029 přesunout své sídlo do takzvaného Velkého Manchestru - aglomerace v severozápadní Anglii, která zahrnuje více než půlmilionové průmyslové město Manchester a okolní sídla. Zvažována byla také města Birmingham, Bristol, Liverpool a Nottingham. Svou roli v rozhodování však sehrála mimo jiné i skutečnost, že Manchester je momentálně největším městem Evropy bez vlastní opery.

Včera - v úterý 5.12. - ENO oznámila, že se s představiteli regionu Velký Manchester domluvili na spolupráci. "Jsme nadšeni z potenciálních možností spolupráce s živým uměleckým prostředím této oblasti, z příležitosti inspirovat nové publikum a komunitu, spolupracovat s nimi a tvořit s nimi a pro ně," uvedli zástupci ENO. Přestože stěhování má být hotovo až s rokem 2029, operní společnost chce začít ve Velkém Manchesteru působit již dříve.

Foto: Radnice v Manchesteru (©Mark Andrew)

Podcast