Český národní symfonický orchestr nabídne v 31. sezóně film, klasiku i jazz

S rokem 2024 vstoupí Český národní symfonický orchestr do 31. sezóny. Posluchači si mohou vybrat ze čtyř abonentních a tří mimořádných koncertů, proběhne také již tradiční festival Prague Proms.

Český národní symfonický orchestr (ČNSO), který minulý týden oslavil koncertem své 30. narozeniny, si pro návštěvníky v roce 2024 opět připravil filmovou, klasickou i jazzovou hudbu. Jednotlivé koncerty se odehrají ve Smetanově síni Obecního domu, Anežském klášteře, jazzovém klubu The Loop, Kostele sv. Šimona a Judy a Aule ČZU. Kromě šéfdirigenta Stevena Mercuria se před orchestr postaví také italský dirigent Marcello Rota nebo Jan Pellant.

Abonentní sezona nabídne čtyři koncerty ve Smetanově síni Obecního domu. Na prvním z nich se 13.3. spolu s ČNSO představí pianista Maxim Lando, druhý abonentní koncert 17.4. přivítá houslistku Chloë Hanslip. Třetí abonentní koncert 23.10. bude patřit trumpetistům Jiřímu Houdkovi a Janu Hasenöhrlovi, čtvrtý pak bude 13.11. hostit dirigenta Jan Pellanta a barytonistu Filipa Bandžaka.

Maxim_Lando_by_Chris_McGuire_2_pro_web.jpg
  • Pianista Maxim Lando (©Chris McGuire)

Posluchači, kteří se chystají na mimořádné koncerty, si mohou 22.6. vyslechnout projekt Burt Bacharach's Greatest Hits, na podzim pak 24.10. program Jazz ve filmu nebo 20.11. koncert Jan Hasenöhrl & spousta přátel.

Na léto 2024 je také připraven další ročník Mezinárodního hudebního festivalu Prague Proms. Ten bude zahajovat 21.6. velký koncert Pop Divas, následovat bude 24.6. oblíbený formát Hollywood Night a hned další den - 25.6. - štafetu převezme francouzská trumpetistka Lucienne Renaudin Vary & Komorní sólisté ČNSO.

Lucienne_Renaudin_Vary_c_Simon_Fowler.jpg
  • Lucienne Renaudin Vary (©Simon Fowler)

Dále festivalu uvede 28.6. koncert Broadway Lights Vol. II, v následujících dvou dnech českou formaci SKETY a Nordic Brass Ensemble, v září pak 11.9. Bio Trio nebo 18.9. úspěšný program Reviens Bébel! k poctě herce Jeana-Paula Belmonda. Připraven je na 20.9. i nevšední projekt Jazz Drink. Světový perkusionista Michito Sanchez & Friends vystoupí 21.9., o den později netradiční bigband Jazz Dock Orchestra. Koncertní verze divadelního představení Malý princ bude uvedena 26.9. a festival 27.9. ukončí Jakub Tököly Quintet.

„Nová sezona ČNSO přinese již po dlouhá léta zažitou a oblíbenou kombinaci klasiky, jazzu a filmové hudby. Steven Mercurio, který si koncert za koncertem stále více získává pražské publikum, se postará hned o čtyři koncerty, ať v rámci sezony nebo festivalu Prague Proms. Skvělé komorní soubory, sólisté a originální programy, to vše vytváří podmínky pro to, abychom naplnili hudební šálek právě tak, jak máte rádi,“ dodává ředitel orchestru Jan Hasenöhrl. Prodej vstupenek byl zahájen už 1. listopadu.

405027279_843469937779991_3701317555263747819_n.jpg
  • Jan Hasenöhrl (©Jan Malý)

Zdroj: TZ

Úvodní foto: Steven Mercurio (©Jan Malý)

Podcast