Festival v Bayreuthu letos ztrácí zpěváky

Přestože letošní ročník Hudebních slavností Richarda Wagnera v Bayreuthu začne už za méně než měsíc, z inscenací stále "vypadávají" představitelé některých stěžejních rolí. Po ukrajinském basistovi Dmitriji Beloselském a švédském barytonistovi Johnu Lundgrenovi teď své vystoupení zrušila i americká sopranistka Emily Magee.

Tradiční Hudební slavnosti v Bayreuthu (německy Bayreuther Festspiele) jsou nejen jednou z nejvýznamnějších operních přehlídek světa, ale i nejstarším dosud konaným světovým festivalem vážné hudby: poprvé se uskutečnily už roku 1876. Až na naprosté výjimky přitom uvádí pouze díla jediného autora - Richarda Wagnera, který společně s architektem Otto Brückwaldem zbudoval i zdejší unikátní Festivalové divadlo.

Letošní ročník proběhne od 24. července do 28. srpna a nabídne tradiční program, v rámci kterého zazní kompletní cyklus Prsten Nibelungův, Tristan a Isolda, Bludný Holanďan, Parsifal a Tannhäuser.

Pro organizátory přehlídky je však nejspíše nepříjemnou komplikací, že z inscenací jim krátce před začátkem festivalu vypadávají klíčoví účinkující. V sérii článků o tom informoval například blog Slipped Disc.

Z neznámých důvodů své účinkování například odvolal ukrajinský basista Dmitrij Beloselskij, který měl ztvárnit durynského lankrabětě Hermanna v Tannhäuserovi a padoucha Hagena v Soumraku bohů. Později bylo oznámeno, že v první ze zmíněných rolí za Beloselského zaskočí Günther Groissböck, v druhé Fin Mika Kares.

Belosselskiy Credit Serj Longray.jpg
  • Dmitrij Beloselskij (©Serj Longray)

Kvůli "vážným osobním důvodům" zrušil všechna svá vystoupení v rámci letošního ročníku také švédský barytonista John Lundgren. Ten měl ztvárnit titulní roli v Bludném Holanďanovi, v níž ho nakonec zastoupí Thomas Johannes Mayer. Minulý rok měl Lundgren zase ztvárnit náročný part Wotana, ovšem i tehdy svá vystoupení odvolal: místo něho tak nakonec zpívali Egils Siliņš v Zlatě Rýna a Tomasz Konieczny ve Valkýře a Siegfriedovi.

Pikantní přitom je, že právě John Lundgren v roli Wotana sám zaskakoval před dvěma lety za výše zmíněného Günthera Groissböcka, který se z festivalu v Bayreuthu na poslední chvíli omluvil v roce 2021.

lundgren.jpg
  • John Lundgren (©Miklos Szabo)

Nejnovějším "odpadlíkem" je nyní americká sopranistka Emily Magee, která oznámila, že své party Sieglindy a Gutrune nebude schopna odzpívat kvůli "infekci, která se dosud nezhojila". Pěvkyně už na festivalu vystupuje přes 25 let - od roku 1997. Jejími náhradnicemi budou Elisabeth Teige and Aile Asszonyi.

O nezpochybnitelné náročnosti těchto rolí ve Wagnerových operách nemůže být pochyb. Těžko však říct, co musí být letos v Bayreuthu pevnější - zda hlasivky pěvců, nebo nervy pořadatelů.

IMG_0118c-scaled.jpeg
  • Emily Magee (©Johannes Ifkovits)

Foto: Festivalové divadlo Richarda Wagnera (©Rico Neitzel)

Podcast