Film o Leonardu Bernsteinovi sklidil ovace vestoje na Benátském filmovém festivalu

Očekávaný snímek o americkém skladateli a dirigentovi bude na platformě Netflix uveden letos krátce před Vánocemi. Hlavní roli ztvárňuje herec Bradley Cooper, který film zároveň i režíroval.

Do premiéry filmu Maestro o slavném americkém dirigentovi a skladateli Leonardu Bernsteinovi zbývá ještě několik měsíců, už nyní se však v médiích objevují první pozitivní reakce a je tedy zřejmě nač se těšit.

2. září byl snímek představen na letošním 80. ročníku Benátského filmového festivalu a podle dostupných zpráv se tam setkal se značným úspěchem. Obecenstvo údajně po promítání v benátském kině Sala Grande celých sedm minut tleskalo vestoje.

Recenze Petra Bradshawa pro deník Guardian film označila za "procítěný, upovídaný a mírně vyčerpávající" a ocenila ho čtyřmi hvězdičkami z pěti. "Cooperovo zosobnění slavného skladatele je až strašidelně přesné," píše kritik. Kromě masky a protagonistova hereckého výkonu však podle něj snímek "nakonec vítězí díky tomu, že je upřímný ohledně obětí, které si umění žádá od umělců a které zase umělci žádají od svých rodin a partnerů. Je v tom smutné, mrazivé smíření."

Existuje tedy zřejmě jistá šance, že by se Maestro mohl zařadit po bok jiného úspěšného dramatu z hudebního prostředí - loňského filmu Tár o společenském pádu fiktivní dirigentky (v příběhu mimochodem údajné Bernsteinovy žačky), který byl nominován na šest Oscarů.

230816-bradley-cooper-bernstein-mb-1041-c85ea6.jpg
  • Bradely Cooper jako Leonard Bernstein (©Jason McDonald)

Spor o nos

Film, ve kterém Bradley Cooper ztvárňuje hlavní roli a zároveň také režíruje, se zaměřuje především na umělcův osobní život - zejména na jeho manželství a přátelství s herečkou Felicií Cohn Montealegre, se kterou měl navzdory své homosexuální orientaci tři děti: Jamie, Alexandra a Ninu.

Bernsteinovy děti se osobně účastnily promítání v Benátkách a k filmu se také několikrát veřejně vyjadřovaly. Nedávno vydaným prohlášením například bránily autory snímku proti hlasité kritice, která poukazovala na fakt, že Cooper jakožto představitel Bernsteina, tedy osoby židovského původu, má ve filmu uměle zvětšený nos. To bylo označováno za "nechutný stereotyp" například neziskovou organizací Stop Antisemitism. Potomci umělce nicméně uvedli, že s Cooperovou maskou nemají žádný problém:

"Shodou okolností je fakt, že skutečný Leonard Bernstein měl hezký velký nos. Bradley se rozhodl líčením podpořit vizuální podobnost a nám to vůbec nevadí. Jsme si rovněž jistí, že by to nevadilo ani našemu tatínkovi," stojí v prohlášení.

maestro.jpg
  • Carey Mulligan jako Felicia Montealegre a Bradley Cooper jako Leonard Bernstein (©Jason McDonald)

Úvodní foto: Bradely Cooper jako Leonard Bernstein (©Jason McDonald)

Podcast