Již potřetí úspěšně proběhl mezinárodní summit filmových a herních skladatelů Composers Summit Prague

Na letošní ročník, který probíhal od 18. do 23. dubna, přijela řada úspěšných zahraničních skladatelů, mimo jiné Jesper Kyd, John Debney, oscarový skladatel Mychael Danna, pětinásobný vítěz ceny Emmy Jeff Beal, držitelka Grammy Nan Schwartz a další. Kromě lekcí masterclass a workshopů zahrnoval letošní summit také akce jako Showcase nadaných skladatelů či recording workshop ve studiu Českého rozhlasu.

Letošní třetí ročník Composers Summit Prague tradičně zahájil koncert v Obecním domě, na kterém hollywoodští skladatelé představili svou hudbu v podání Českého národního symfonického orchestru. Na koncertě převzal ocenění Michal Worek - vítěz letošní skladatelské soutěže OSA, jejíž zadání vytvořil Matthew Hearon-Smith ze společnosti Paramount a do které se zapojilo více než 120 účastníků z 15 zemí.

Ceny ČSFD Awards za celoživotní přínos audiovizi pak převzali skladatelé Conrad Pope a Christopher Young, a to z rukou zakladatele ČSFD Martina Pomothyho, hollywoodského skladatele českého původu Elii Cmírala a marketingového ředitele Composers Summit Prague Jakuba Kouřila.

Děkovná řeč Christophera Young při přebírání ČSFD Award_foto Jan Urbánek.jpg
  • Děkovná řeč Christophera Young při přebírání ČSFD Award (©Jan Urbánek)

Důležitou událostí summitu byl i Showcase nadaných skladatelů, který proběhl ve studiu ČNSO v Hostivaři. Na akci se talentovaní skladatelé představili mezinárodnímu publiku, které mimo jiné tvořili i zástupci společností Paramount, Sony Interactive Entertainment a Radish Music, zakladatel MUSEXPO Sat Bisla, hudební supervizor a skladatel Mason Cooper a další významní producenti a hollywoodští skladatelé.

Showcase nadaných skladatelů ve studiu Českého národního symfonického orchestru v Hostivaři.jpg
  • Showcase nadaných skladatelů ve studiu Českého národního symfonického orchestru v Hostivaři (©Jan Urbánek)

Nedílnou součástí programu byly také masterclasses a workshopy, na kterých skladatelé hodnotili práce akreditovaných účastníků, debatovali s nimi, dávali jim zpětnou vazbu a vysvětlovali své tvůrčí postupy. Během speciálního nahrávacího workshopu v Českém rozhlase je navíc Conrad Pope a Chris Egan provedli celým procesem práce s orchestrem.

Akreditovaní účastníci summitu během masterclass Jespera Kyda a Elii Cmirala v hotelu Marriott_foto Jan Urbánek.jpg
  • Akreditovaní účastníci summitu během masterclass Jespera Kyda a Elii Cmirala v hotelu Marriott (©Jan Urbánek)

„Composers Summit Prague je vždy důležitým místem setkávání skladatelů. Na necelý týden se zde sešli skladatelé z ČR, Hollywoodu a z mnoha dalších míst, aby zde společně trávili čas, navazovali přátelství, debatovali a vymýšleli spolupráce. To je jeden z aspektů summitu, který oceňují nejen tuzemští, ale také hollywoodští skladatelé, kteří se na summit opakovaně vracejí,” uvedl za organizátory Alexandr Smutný.

Hollywoodští skladatelé a významní producenti spolu s vedením Composers Summit Prague_foto Jan Urbánek.jpg
  • Hollywoodští skladatelé a producenti spolu s vedením Composers Summit Prague (©Jan Urbánek)

Zdroj: TZ

Úvodní foto: Zaplněný Obecní dům během zahajovacího koncertu Spectacular Music of Hollywood (©Jan Urbánek)

Podcast