John Williams chce skončit s filmovou hudbou

Hollywoodský hudební nestor a letošní devadesátník zmínil v rozhovoru pro New York Times, že by se nadále rád věnoval už jen komponování koncertních skladeb.

Životní jubileum, které John Williams oslavil letos 8. února, sledoval téměř celý hudební svět. I nejostřejší kritikové by těžko mohli tomuto autorovi zapamatovatelných melodií, oděných do bohaté symfonické orchestrace, upřít talent, nápaditost, píli a zásadní vliv na tvář americké filmové hudby posledních pěti dekád. Díky své řemeslné zdatnosti a důkladné znalosti rukopisu romantických skladatelů dokázal skrze filmové plátno popularizovat vyjadřovací prostředky klasické hudby mezi širokou veřejností.

Své mistrovské a celoživotní disciplíně, tedy filmové hudbě, se však tento aktivní devadesátník už prý nehodlá dále věnovat. Pro deník New York Times nedávno uvedl, že sice nemá v úmyslu přestat s komponováním, chce se ovšem už soustředit na koncertní tvorbu, při níž (narozdíl od filmu) nemusí dodržovat striktní termíny odevzdání nebo zápasit s hlasitými zvukovými efekty. Přiznal také, že věnovat se jednomu filmu šest měsíců "už v jeho věku znamená hodně času."

Vše prý začalo koronavirovou krizí, jež se dotkla i filmového průmyslu. John Williams tak náhle neměl žádný film ke zhudebnění - poprvé za téměř sedmdesát let. Podle svých slov pauzu v zásadě uvítal a byla pro něj vysvobozením z neustálého pracovního koloběhu. Mohl se více věnovat koníčkům, studiu partitur a "volné" tvorbě. Nyní už se prý chystá dokončit pouze dvě filmové zakázky: hudbu pro připravovaný snímek The Fabelmans svého věrného souputníka Stevena Spielberga a soundtrack k pátému dílu dobrodružné série Indiana Jones.

"Nefilmových" skladeb už přitom Williams za svou dlouhou kariéru vytvořil požehnané množství. Má na kontě díla komorní, orchestrální, příležitostné skladby a fanfáry, ale především necelé dvě desítky sólových koncertů - například pro flétnu, violoncello, housle, tubu, trubku, violu, lesní roh a další nástroje. Posledním z nich byl prozatím Houslový koncert č.2 z roku 2021, který věnoval své dlouholeté spolupracovnici Anne-Sofie Mutter. Ta jej loni v létě premiérovala spolu s Bostonskými symfoniky. V budoucnu prý Williams plánuje psát pro dalšího ze svých "dvorních sólistů", jímž je violoncellista Yo-Yo Ma, a také už konečně napsat svůj první plnohodnotný koncert pro klavír a orchestr.

Foto: Profimedia

Podcast