Na rok 2025 se v Lipsku chystá Šostakovičův festival. Ruského skladatele připomenou dva týdny jeho hudby

Akci připravují Bostonští symfonikové ve spolupráci s Gewandhausorchestrem. Provedeny budou mimo jiné všechny autorovy symfonie, sólové koncerty i smyčcové kvartety.

Dvě významné hudební instituce - Bostonský symfonický orchestr a Gewandhausorchester Leipzig - chystají na květen roku 2025 velkolepý festival věnovaný hudbě ruského skladatele Dmitrije Šostakoviče. Provedení se má dočkat všech jeho 15 symfonií, 15 smyčcových kvartetů, 6 sólových koncertů, opera Lady Macbeth Mcenského újezdu a řada dalších děl, včetně skladatelovy filmové hudby.

Oba zmíněné orchestry bude řídit dirigent Andris Nelsons, který je jejich společným hudebním ředitelem. Kromě toho bude speciálně pro účely festivalu vytvořen ještě třetí orchestr, který povede Anna Rakitina. Jako sólisté se představí pianista Daniil Trifonov, violoncellista Gautier Capuçon, sopranistka Kristine Opolais a další zvučná jména - mimo jiné i český tenorista Pavel Černoch. Provedení smyčcových kvartetů se ujme Quatuor Danel, cyklus 24 preludií a fug pro klavír zahraje pianistka Julianna Avdějeva.

"Tento festival organizujeme jako oslavu života a díla výjimečného skladatele, jehož život byl kvůli politickým a společenským zvratům té doby v neustálém ohrožení," říká šéfdirigent Andris Nelsons. "Šostakovičova hudba odráží všechny aspekty a propasti lidského bytí: od utrpení a temnoty po kousavou ironii a sarkasmus, ale také dětskou hravou radost a vzrůstající naději." Festival bude v Lipsku probíhat celé dva týdny - od 15. května do 1. června 2025.

andris-nelsons.jpg
  • Andris Nelsons (©Marco Borggreve)

Úvodní foto: Dmitrij Šostakovič (©Michael Ozersky)

Podcast